Изграждане на оранжерии с контролиран микроклима

Изграждане на оранжерии с контролиран микроклимат. Автоматизация в управлението му – ключ към по – високи добиви. Строително-технологични решения.

 

Всеки вид оранжерия си има собствена уникална система за строеж и изграждане.

Хоби оранжериите са леки и приятни за изграждане, често се побират в кутия – толкова е компактна конструкцията.

Най – разпространените изглеждат така. Те се сглобяват и са мобилни. Можете да ги вземете навсякъде със себе си. Затова се наричат и хоби оранжерии. Тук за автоматизация на микроклимата не можем да говорим много… Това са оранжерии за хоби и любители на цветя или просто нещо да отгледат – непрофесионално. Направени са за хора, които не се занимават с агрономство и не изкарват пари от него. Размерите им са 3метра на 3-6 метра. Което означава не повече от 20 квадрата оранжерийна площ .

Индустриалните (професионални) оранжерии имат огромни размери в сравнение с хоби оранжериите . Тук говорим за декари, стабилни, здрави и устойчиви конструкции. Техните конструкции не могат да се поберат в кутийка. Трябва да бъдат донесени със специален превоз. Често се налага спояване с електрожен, вкопаване на основите (да, парниците имат основи), както и полагане на здрав найлон или поликарбонат. Препоръчваме ви оранжерии от RichHouse.eu , освен индустриални има голям избор и на мини оранжерии.

 

Основен компонент за всеки парник, обаче, е поддържането на благоприятен микроклимат за растенията. Няма значение какво гледате вътре – цветя или домати. Микроклимата е нещото, заради което си купихте оранжерията и използвате нейните предимства.

Строежът и изграждането на подходяща технология за микроклимат е най – важната част след изграждането на парникът. Ефективността на използваните топлинни ресурси е от ключова важност за рентабилността на оранжерията. В някой случай хората пестят до 20% само заради автоматизацията на микроклиматичните елементи.

По конкретно, когато изградите парник вие трябва да се погрижите за нейните вентилационни системи, монтажът им, имаме ли котел, на какъв ресурс е той – газ, въглища ?

За да автоматизираме процеса ( дойдохме си на думата ) е необходимо да вкараме в уравнението всички променливи – температура, влажност и процесите, които съпътстват стопанисването и фигурират климата в оранжерията. Трябва да има възможност за лесна миграция и нагласянето на системата според тези изисквания. Затова е необходимо  те да се инсталират много внимателно с грижа към всеки детайл.

oranjerii

След като преминете през главоблъсканицата с инсталацията и проверката и е време да ви кажем ползите… а те не са малко. Надежността е огромна полза. Контролера си върши работа на база сензорите, които сте поставили в оранжерията за следене на по – горе изброените елементи. Веднъж захапала системата е лесна за диагностика, а вашите оранжерии са в готовност да дадат максимума продукция. Винаги имайте т.н. аварийно съобщение, когато нещо се обърка със системата или е необходимо радикално решение и включва намесата на човек.

 

Оранжериите са страхотни конструкции и се ползват от десетилетия. Те са краеъгълният камък в днешната агрокулура. От агрономите и оранжериите идват нашите основни блага – плодове и зеленчуци. Те създават и красивите рози и цветя, които купуваме за любимите ни хора. Имайте в предвид, че според вашето местоположение често оранжериите са различни. В по – топлите места е хубаво да бъдат засенчвани с вар (разтвор – вар + вода), като колкото по – добре (обилно) са засенчени през лятото, толкова по – защитени ще са растенията от високите температури. Друга опция е т.нар. мрежа, която предпазва по същият начин.

Хоби парниците са за тези, които винаги са искали да отгледат нещо, но са били в градовете години наред. Могат да се приспособят дори на терасно помещение, ако то е достатъчно големи. Наблюдава се силен интерес към растенията в саксия – лимони, кактусчета и т.н.

Парниците без съмнение са силен инструмент за бизнес, когато се прави с достатъчно внимание. Проблема е, че агро-образованието е много специфично и се иска много голям опит. Това са докторите на растенията. Малко хора знаят, че за да отгледаш едно растение се изисква – познание на сорта (40% от успеха), познание на болестите (30%), постоянство и мониторинг (30%) и тестове и проби. Това са неща, които няма как някой за 1-2 дори и 5г. да успее да изгради.

Холандия е прочута със силно развитите си парници и сортове. Техният климат не е от най – благоприятните и въпреки това са водещи в тази сфера. Какво ще стане, ако България тръгне по този път ? – надявам се да видя тава!

 

Успех с изграждането на конструкциите ви, за повече информация свържете се с нас, ние ще ви насочим към експертите в областта.

 

Leave a Comment