Качествено ли е асфалтирането в България

Въпросът с качеството на асфалтирането у нас се явява доста спорен

Ако запитаме първия срещнат на улицата за качеството на асфалтирането в България, със сигурност ще получим отрицателен отговор. Гражданите неведнъж са ставали свидетели как се полага асфалт, какви са теоретичните твърдения за технологията и практическите резултати. Неслучайно караме по разбити пътища и по магистрали, които трудно биха квалифицирани като такива на запад.

От друга страна фирмите, които се занимават с тази дейност, имат дългогодишен опит и традиции, уверяват ни, че не се пести от необходимите материали, пластовете асфалт са достатъчно дебели и настилката може да оцелее дълго.

А реално така ли е?

Отговорът е някъде по средата и вероятно всичко зависи основно от контролните функции на местната власт. Има общини, където качеството на асфалтиране не би могло да се постави под съмнение. Ако имате поглед извън столицата и големите градове, ще се убедите, че в по-малките населени места е така, например. Там обаче и самото движение не е толкова натоварено, потокът от автомобили не би могъл бързо да разруши ремонтираните участъци. Оправданието, че в София, Пловдив и Варна трафикът е засилен не е довод, който може да бъде използван срещу недоволстващите от поредното асфалтиране. Те с право търсят сметка за парите си, които плащат чрез данъците и таксите. И може би вследствие на периодичните протести, нещата все пак започнаха да влизат  релси, органите следят за нередности, спазват се европейските изисквания и безопасност.

От какво зависи качесasfaltiraneтвото на асфалтиране

Добрите метеорологични условия не са за подценяване, те понякога са първостепенен фактор.

Модерната техника и специализираните машини също са ключов момент.

Асфалтирането е скъпа инвестиция и процес – ниската цена веднага буди подозрения.

Лепката и черна маса се изсипва гореща, което е водещо търсенето на дълготрайност и високо качество.

Има и студен асфалт, който влиза в употреба при обработката на малки площи или закърпване на пукнатини.

Работниците трябва да са квалифицирани.

Фирмите да дават гаранция за изпълнението.

Препоръчително е цялостните ремонти да включват също възстановяване на канализацията, която да служи за отличното отводняване на улиците. В противен случай с течение на времето те ще се амортизират допълнително, не само от натоварването на движението и температурните разлики. Влагата е убиец на асфалта. През зимните месеци ситуацията се влошава коренно, защото снегът след почистването се струпва в края на платното, а шахтите нямат нужния капацитет да го поемат.

А може би някой ден и в България ще се предприемат стъпки по внедряването на технологии, с които се работи в Германия или САЩ. Такива като „Ренолит“ и „Сойл цимент“, които са на полимерна основа, съхнат светкавично, не се повреждат от слънце или дъжд, сравнително изгодни са като цени, а шофьорите се радват на по-здрави пътища, които нямат необходимостта да бъдат поправяни всеки сезон.

Leave a Comment