Най-разпространените и широко използвани видове болтове и гайки

Когато хората говорят за „болтове и гайки“, те имат предвид основата или жизнено важна част от нещо. В действителност болтовете и гайките служат като основни компоненти в много строителни проекти. Те масово могат да бъдат видени във всяка кутия на строителите, но болтовете и гайките не са еднакви, а могат да бъдат в широк диапазон от стилове, всеки от които има определени функции.

От своята практика и дългогодишен опит във вноса и търговията с гайки и болтове ИТТ България ООД споделя кои са най-разпространените и широко използвани видове:

Шестостенни болтове

Няма как да сгрешите този вид болтове, тъй като те са лесно разпознаваеми по техните шестоъгълни глави. Шестостенните болтове могат да бъдат цялостно или частично резбовни в зависимост от тяхното предназначение. Те могат да се използват както с гайки, така и за директно завиване в резбовани отвори. Шестостенните болтове са познати още като HHMB (шестостенен машинен болт) или HXBT.

Коларски болтове

Този тип болтове също е лесно разпознаваем, тъй като тяхната галва е закръглена и върху нея няма никакви прорези за отвертка. Специфичното при коларските болтове е, че точно под лещовидната им главата имат квадратна шийка и едва след нея се намира резбовата част. Както повечето болтове и тези са с плосък край.

 

Болтове за дърво

Те са познати още като патентни болтове и се различават от останалите видове болтове по заострения им край. Те могат да бъдат цялостно или частично резбовани, а главата им е шестостенна. Намират широко приложение при сглобяването на различни дървени конструкции или мебели. Използват се при монтаж на МДФ, ПДЧ, PVC и други.

Пасвани болтове

Това са шестостенни пасвани болтове, които могат да бъдат с удебелена или калибрирана шийка с удължена или къса резба. Другото им популярни наименование е Пас болтове. Те се предлагат в разнообразие от размери и клас на якост. Изработени са от стомана.

Болтове със ситна стъпка

На пръв поглед тези болтове приличат на обикновените шестостенни болтове, но истината е, че те всъщност са различни. Болтовете от този тип се предлагат с различна стъпка на резбата. Те могат да бъдат с пълна или не пълна ситна резба.

Шестостенни гайки

Това са обикновенните шестотенни гайки, който имат шест страници. Те са най-често срещания тип гайки предлагани на пазара, но съществуват и няколко техни разновидности като шестостенни гайки с метални и неметални вложки, с фаска и други.

Крилчати гайки

Този тип гайки са масови използвани за занаятчийски проекти или други временни закрепвания. Те са популярни и като гайки с уши (крила). Крилата са лесни за хващане между палеца и показалеца, което прави възможно затягането на гайката на ръка.

Самоосигурителни глухи гайки

Няма как да ги объркате, тъй като тези видове гайки са затворени в един край, с гладък купол. Този тип гайки намират широко приложение на места, където болтовете се подават по-малко или на места, където не е необходимо гайките да се завият по-дължината на болта.

 

Повече информация за предлаганите видове болтове и гайки от ИТТ България ООД ще откриете на техния официален сайт.

 

Leave a Comment