5 съвета при избор на покривни улуци

Улуци

Улуците за покрив са с различен дизайн, размери, цвят и форма. Има различни видове, сред които американски, безшевни, метални, монтиращи се със скоби, с уплътнения и други. Преди да решите кой модел ще изберете, трябва да имате предвид къде точно ще бъдат поставени, за да изберете най-правилния дизайн. Има възможност за леки корекции, но все пак е добре да сте точни и да знаете какво да търсите.

Обърнете внимание на размерите на покривния улук

Много важно е да обърнете внимание на това колко е EPD (ефективната площ на покрива). Можете да я изчислите по формулата (B+1/2C) x L. Буквата B отбелязва хоризонталното разстояние от билото, височината е отбелязана с C, а L е дължината. Като заместите по формулата вашите данни, ще получите колко е EPD. След това от таблиците, които производителите дават, ще можете да изберете подходящия улук за покрива си. Дължината и броят на кошниците също трябва да се прецени, преди да направите покупката. Колкото по-голяма дължина има тази кошница, толкова повече вода ще може да се изтече в нея. Броят и местоположението на дренажните тръби също трябва да се вземе под внимание.

Формата на покривните улуци

Повечето хора купуват полукръгли. Диаметърът им може да е от сто до двеста милиметра и затова лесно се адаптират към всеки покрив. Други, които се търсят често, са полуелиптичните. Те се използват най-много за големи покриви. Има още и трапецовидни, с форма на корниз и правоъгълни.

Водосточни тръби

Те имат квадратно, кръгло, трапецовидно или правоъгълно сечение. Най-популярните са кръглите с диаметър 100 мм. Сечението напречно трябва да бъде 3/4.

Материал на изработка

Тези продукти се изработват от ПВЦ или от медни, поцинковани или други листове. 

  • Медни – ако можете да си позволите скъпи плочи за покрив, изберете по-скъп вариант, като медните. Покривните улуци от мед са най-скъпи, но имат най-дълъг срок на експлоатация. Те не са подходящи за покриви от алуминиеви листове или стоманени такива;
  • Покривните улуци от поцинкована стомана – те са евтин вариант, но бързо ръждясват. Монтажът им изисква запояване;
  • Поцинкованата ламарина е по-издръжлива – може да я намерите с различни цветове и е достъпна като цена;
  • Тези от ПВЦ са едновременно евтини и устойчиви – монтират се със лепило или друго съединение и не изискват поддръжка. 

Обърнете внимание, че всеки елемент от тази канализация трябва да съвпада и да бъде инсталиран като се следват препоръките за поставяне на конкретната система.

Размери, разстояния и важни наклони

Тях също предварително трябва да измерите, преди да пристъпите към покупка. Системата ще изпълни своето предназначение само ако е инсталирана правилно. Това може да се случи като знаете какъв наклон трябва да има водостокът. Производителите препоръчват да е 0,2%-0,5% на линеен метър.

Leave a Comment