Избор на мебели за хола

Ако прекарваме по-голямата част от свободното си време в кухнята и в спалнята, то хола се счита за своеобразна „визитна картичка“ на апартамент или частна къща. Това е мястото, където обикновено се събира цялото семейство, където приема гости или просто гледа телевизия. Затова изберете подходящите мебели за хола, което е доста трудна задача. Преди няколко десетилетия се смяташе, че холът трябва просто да бъде „натъпкан“ с различни мебели. По този начин беше подчертан статутът и просперитетът на домакинството. В такива дневни бяха инсталирани няколко видове – шкафове със стъклени врати, пълни с кристал, немски комплекти и книги, които по това време трябваше да бъдат „извадени“. Днес подходът към този въпрос е малко по-различен – повечето хора предпочитат да четат книги в електронна форма и тъй като времената на общ недостиг са потънали в забвение, чиниите и кристалите вече не се считат за признак на богатство.

Как да изберем мебели за модерен хол?

Преди да отидете в салон за мебели или съответния онлайн магазин, трябва да решите обща концепция за решаване на интериора на тази стая. Може би, предвид размера на хола, ще се ограничите до няколко странични маси, рафтове, диван и маса за хранене. Или решете да инсталирате шкафове тук, където ще съхранявате различни неща. Днес много хора предпочитат да направят дневните и трапезариите една-единствена функционална зона. В този случай тук няма да са на място големи шкафове за съхранение на съдове и предмети от бита.

Ако сте любители на хай-тек или техно стиловете, в този случай трябва да обърнете внимание на мебели от стъкло и метал. Ако сте привърженик на класическия стил, модулни и корпусни мебели, ще ви подхождат.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Типове строителни скелета

Този тип мебели са известни отдавна и днес могат да се видят във всеки апартамент. Закупувайки мебели за хол, вие ставате собственик на стандартен набор от продукти. Обикновено се състои от няколко гардероба, бюфет (витрина), нощно шкафче, стелаж и бар. Всички елементи могат да се разменят и комбинират помежду си. По този начин можете да промените интериора на хола, като изберете най-подходящата за вас комбинация. С размера на гардеробите обаче нищо не можете да направите. Следователно модулните мебели стават все по-популярни за дневните.

Модулни мебели

Изборът на модулни мебели се състои в предварителното определяне на списъка с предмети, които ще ви трябват. Тъй като гардеробите стават все по-малко подходящи за обзавеждането на хола, всички дрехи могат да бъдат поставени в гардероби, монтирани в коридора или спалнята. Несъмнено на първо място ще ви трябва плот или шкаф за поставяне на домакински уреди, тъй като в дневните обикновено се концентрират: телевизор, DVD плейъри, стерео система или компоненти за домашно кино.

Не трябва да изоставяте напълно шкафовете. Може би това ще бъде стелаж или какво ли още не, в който ще се съхраняват някакви домакински съдове или част от ежедневните дрехи за текущия сезон. Или ще бъде мебел, където ще бъдат изложени сувенири, донесени от различни пътувания. По този начин възможността за обзавеждане на хола с модулни мебели е добра, защото продуктите се закупуват на части, или ако сте оформили необходимия комплект, тогава той е завършен. Освен това в този случай е възможно да се изберат такива размери модули, които идеално се вписват в интериора.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Видеодиагностика на канали

Маси

Тъй като холът е място за приемане на гости, струва си да помислите за поставяне на маса. Нещо повече, това не трябва да е ниска масичка за кафе, а голяма маса за хранене, на която могат да седят домакинства, роднини и гости. Обикновено тези предмети се намират в кухни, но като правило размерът на тази стая не позволява там да се монтират големи маси. За да спестите място, можете да закупите сгъваем продукт, който при сгъване заема място не повече от стойка за телевизор.

При избора на мебели за всекидневната трябва да се обърне специално внимание на осветлението. Съвременните лампи могат да бъдат монтирани в „мебели“, бюфети или в корнизите на „стените“.

Столове

Когато обзавеждате хол, не забравяйте на какво ще седят вашите гости и членове на домакинството. Според традицията в хола са монтирани диван и няколко фотьойла. Те могат да бъдат закупени заедно с шкаф или модулни мебели. В този случай консултанти на онлайн магазин или салон за мебели ще препоръчат продукти в същия стил. Също така е необходимо да закупите няколко стола, които да отговарят на цялостната концепция на интериорното решение.

Изборът на материал за мебели

Преди да закупите тази или онази мебел за всекидневна, трябва да обърнете специално внимание на материалите, от които са направени. По правило корпусните мебели се сглобяват от ПДЧ и ДВП, които не могат да бъдат класифицирани като екологично чисти материали – след известно време те започват да отделят формалдехид, отравяйки въздуха в стаята. Ето защо е по-добре да се даде предимство на елементи, изработени от естествено дърво. В момента производителите използват в своята работа: тик, смърч, бор, дъб и др. Модната тенденция е много интересна – мебели от тиково дърво, което може да се счита за вечно, тъй като тиковото дърво изобщо не е податливо на разрушителното влияние на мебелите. Допълнителни материали – стъкло, пластмаса, витражи, емайлирани инкрустации, както и ковани и отлити елементи. Всичко тук се определя от вкуса на купувача и неговите финансови възможности.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо си струва да изберете полски врати?

Както виждаме, модерна всекидневна може да бъде декорирана в почти всеки стил или комбинация от стилове. Ето защо, не се страхувайте да експериментирате, изберете мебели за хола според вашите предпочитания и вкус.

Източник: Za-Bania.com

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment