Какво да направите ако откриете теч от покрива?

За никого не е приятно да открие, че от покрива или тавана има теч. Независимо дали сте вкъщи, когато течът започне или се прибере у дома, важно е да предприемете незабавни действия, за да избегнете по-нататъшно увреждане на жилището ви.

Установяване на теча

Ако откриете, че водата капе от издутина или обезцветяване на тавана, вероятно е водата да се събира от другата страна на тази изпъкналост или тъмно петно. Вземете кофа или някакъв друг съд и го поставете под мястото на капките от където се предполага, че идва теча.

След това вземете стара отвертка, разположете я в центъра на издатината, където водата се натрупва и пробийте в средата. Въпреки че може да ви се стори странно да пробиете дупка в тавана, за да спрете изтичане, новият отвор ще позволи на водата да се отцеди плавно и да намали натиска върху останалата част от тавана. Ако водата се натрупва целият таван може да се срине.

Ако сте сигурни, че знаете откъде идва изтичането и може безопасно да стигнете до източника, покрийте външната повърхност с голяма брезент. Ако не можете да го достигнете или се чувствате несигурни, най-добре е да се свържете незабавно с професионалист за ремонт на покрива. Наемете добра фирма с професионални специалисти, които да инспектират вашия покрив, както от външната страна на самия покрив, така и от вътрешността на дома ви.

Опасностите от изчакване

Важно е да се действа бързо, когато става въпрос за изтичане на вода от покрива. Течащите покриви никога не се фиксират или се оправят сами. Дори ако течът още не е лош. Поправете го сега. Често чуваме от собствениците на жилища, че забелязват петно ​​на тавана си и смятат, че това не е сериозно. Избягването и игнорирането няма да поправят теча. Много пъти до момента, в който забележите щети в дома ви, вече е твърде късно. Препоръчва се да проверявате покрива си два пъти годишно, през есента и пролетта.

Ето какво да проверите, за да предотвратите лесно решим проблем да се превърне в скъп за вас ремонт.

Отвътре трябва да потърсите:

  • тъмни петна;
  • точки, където светлината отвън просветва;
  • огъване.

Отвън трябва да наблюдавате:

  • липсващи, изкривени, гниещи или счупени керемиди;
  • запушени или бавно отводняващи улуци и водосточни тръби;
  • разхлабени материали или износване около комини или отвори.

Течовете на покрива обикновено са само признаци на много по-голям проблем. Редовните проверки са най-добрата ви защита срещу течащ покрив. Бъдете бдителни, търсете течове и редовно извършвайте проверка за състоянието на покрива.

Leave a Comment