Какво представлява „умен дом“

Архитектура

Умен дом – понятие, което често ще срещате. Познато още като Smart House. Редица учени разработват приложения, модули, аксесоари, дори мебели, които правят така, че домът, какъвто го познаваме, да бъде по-лесен за ползване.

Най-общо казано, SMART HOUSE е част от Интернет на нещата, Internet of thinks, или съкратено IoT.

За всички тези  чуждици се говори, разработват се модули ежедневно, и все по-често ще ги срещаме.

Много партньори на Stroitelstvo.eu пубилкуват статии, като споделят иновации в техните продукти. Напремер вратите, съчетани с автоматизирана ключалка за достъп, лесен и достъпен чрез смартфон, умни мебели, дограма и т.н.т.

Важно е да знаете, че коато се касае за умен дом, се касае за автоматизация на жилището.

Това означава  контролиране на домашните уреди от разстояние или автоматично. Първата автоматизация на дома започва с уреди като перални и др., които са предназначени за намаляване на труда в домакинството. Някои автоматизирани уреди работят самостоятелно без необходимост да комуникират, като например програмируеми ключове за лампи, докато други са част от интернет на вещите и са включени в мрежа, за да могат да бъдат контролирани дистанционно и да изпращат и получават данни. Устройствата могат да са свързани със сензори, микроконтролери, изпълнителни устройства (серво-мотори, стъпкови мотори и др., които да извършват някакви действия), както и със система за комуникация. Дистанционното управление може да варира от обикновено дистанционно или смартфон с Bluetooth, до компютър или смартфон на другия край на света, свързан с Интернет. Автоматизираните устройства обикновено са свързани чрез Wi-Fi или електрическа инсталация, ползвана за комуникация (на английски: Power-line communication), с едно общо за всички устройство, което се достъпва чрез софтуер. Приложението на тази технология е много популярно при: термостати, охранителни системи, щори, осветление, детектори за пожар, и ключалки на врати (Wikipedia).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стиропорни корнизи – плюсове и минуси

 

Ето пример на умен дом:

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment