Как да разберете, че пукнатината на стената във вашия апартамент е опасна

Архитектура

Пукнатините в стените са съвсем нормални в новите жилища, които могат да се свият за известно време. Но едно е, когато пукнатините са само козметичен дефект на мазилката, а съвсем друго, ако проникнат дълбоко в стените. В този случай си струва да се извърши преглед възможно най-скоро, за да се идентифицират нарушения на целостта на конструкцията.

Как да разберете, че пукнатина на стената във вашия апартамент се е появила не поради неопитността или пренебрежението на довършителите и не поради обичайното свиване, а поради по-разрушителни явления? Има няколко признака.

Пукнатините вървят в различни посоки

Огледайте внимателно стената. Ако видите тънки, прави вертикални пукнатини, това е нормално. По правило те се появяват върху мазилка или гипсокартон поради свиване на къщата. Разбира се, те ще бъдат норма само ако сте се преместили в нова сграда, която е пусната в експлоатация преди не повече от година. Ако се виждат пукнатини в стара къща, която е на поне няколко години, по-добре е да се обадите на опитен строител, за да оцени щетите и последствията. Що се отнася до новите сгради, такива пукнатини могат просто да бъдат ремонтирани дори със собствените ви ръце. И е по-добре да не ги докосвате и да изчакате пълното свиване, което отнема от 1 до 2 години.

Дълбочината на пукнатината ви позволява да поставите пръста си в нея


Един от основните параметри на опасността от пукнатина са нейните размери. Ако пукнатината е широка не повече от няколко милиметра, най-вероятно няма причина за паника. Все пак си струва да се обадите на независим експерт, който да оцени ситуацията, особено ако повредата се е появила във вече установена къща.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Аварийни ВиК услуги - 6 случая, изискващи намеса на водопроводчик

Когато пукнатината надвишава сантиметър, това не е просто причина за безпокойство, а стимул за бързо бягане към строителната организация. Ако два фактора се комбинират в пукнатина наведнъж – неравномерен модел и ширина, това може поне да означава нарушение на целостта на стената.

Пукнатината се намира на носеща стена или колона

В панелните жилища всички или повечето от стените играят поддържаща роля, докато в монолитно-тухлените апартаменти, като правило, само колоните са отговорни за това. Ако видите пукнатина, дори и сериозна, но например на преградата, разделяща ваната от тоалетната, най-вероятно не е опасно. Същото важи и за пукнатини до прозорци и врати. Това може да означава само свиване и такива пукнатини не влияят на носещата способност на сградата. Това обаче не се отнася за ситуации, при които прозорците и вратите спират да се отварят и се деформират под натиск. Друго нещо е, ако пукнатината върви по носещата стена или колона. В този случай можем да говорим за неравномерно разпределение на товара и загуба на носеща способност на поне част от конструкцията, което в бъдеще може да доведе до аварийно състояние на къщата.

Какви са причините за опасните пукнатини

Пукнатините не винаги възникват поради небрежност на строителите. В наше време приемането на къщи стана много по-строго и вече няма да е възможно да се предаде къща с очевидни проблеми. Поне в големите градове, където не само че спазват по-добре закона, но има и висока конкуренция. Причината за деформацията на стени, колони и подови плочи най-вероятно може да бъде съсед, който реши да извърши незаконно преустройство. По време на такова преустройство, някои хора с напълно отсъстващо чувство за самосъхранение. Друга причина за появата на пукнатини са тежки наводнения, особено в периода, когато температурата извън прозореца падне под нулата, както и пожари, които нарушават целостта на армировката. Каквато и да е причината, трябва да се свържете с експертизата веднага след откриването на дефекта. Колко бързо ще реагирате може да повлияе не само на цената на апартамента, но и на живота ви.

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment

  1. Дора

    Бягайте от мошеник Веселин Добрев и жена му Атанаска с Стожер големи мошеници

    Отговор