Битумни керемиди – за или против

Често, когато се говори за битумни керемиди, на преден план излизат техните предимства, недостатъци, вариации на формите им, качества и други сходни.

Именно това ще разгледаме в настоящата статия, както и ще обърнем внивание на  поддръжката на покривите с битумни керемиди. Темата е важна, защото каквито и предимства да имат шинглите, то покривите трябва да се поддържат добре, за да може да се ползвате дълго време от тези предимства.

Да речем, че сте избрали битумни керемиди и е дошло време за инсталация. Ако си позволите да разговаряте с майсторите, които ще извършат инсталацията, вие ще разберете много важни данни за самата покривна инсталация от битумни керемиди, респективно ще научите от първа ръка какво трябва да правите периодично.

Покривът е опасно място и не е предназначено за хора, които нямат опит. В този смисъл след екстремни природни явления като бури, градушки, силни ветрове, можете да се обадите на майстор, който да се качи и да провери дали всичко е наред. Ако имате опит, можете и само да проверите за щети. Също така периодично можете да проверявате дали има течове на тавана; дали по фасадата на сградата има петна от влага и други такива възможни последствия от повредено покривно покритие. От всичко казано до тук, ви става ясно, че поддръжката на покривите от битумни керемиди е в ръцете на професионалисти, които са наясно с изпълнението, поддръжката и ремонта.

Честата проверка трябва да е приоритет на собственика, тъй като е възможно  да възникнат следствие на споменатите вече природни явление. Природата е по-силна от всички гаранционно срокове, така че не трябва да неглижирате проверката на покривната конструкция след сериозни природни феномени. Също така ако е имало много студена зима и покривът е бил дълго време натрупан със сняг, добре е след като се стопи и времето позволи, да се направи обстоен преглед на битумната инсталация.

Плочки – покривен парчен материал под формата на керемиди или плочи, изработени от изпечена глина (глинени керемиди), цимент (циментови плочки), варо-пясъчен разтвор (силикатни плочки) и др. Плочките се използват за изграждане на скатни покриви.

Предимствата на битумните керемидите пред останалите покривни материали:

  • трайност,
  • огнеустойчивост
  • устойчивост на замръзване
  • водоустойчив
  • екологичност
  • биологична устойчивост
  • експлоатационна използваемост (не изисква периодично боядисване),
  • не натрупва статично напрежение.

Цялата статия е налична в сайта gstroi com

Leave a Comment