Изолацията в строителството на сгради

Полезно

Когато става въпрос за строеж на жилищна площ, едно от най-важните неща е енергийната активност на жилището. Освен, че стои на дневен ред в национален мащаб, енергийната ефективност е основен приоритет за строителите на сгради, а също и на собствениците. Това се отнася и за старите жилищни сгради, много от които се санират по енергийни програми или по инициатива на живущите. Целта е те да бъдат по-ефикасни и да се намалят до минимум загубите на топлина.

Основните проблеми, поради които топлината в дома се губи, са лошата изолация на старите стени и дограмата на прозорците. Именно затова, в последно време санирането е все по-важна част от строенето на сгради. Вече има много и всякакви модерни строителни материали с изолационни характеристики, които да „запечатат“ сградата. Плоскости, всякакви видове мазилки и бои, мрежи и други такива, чрез които ефекта от санирането става още по голям.

Санирането на сградите по европейски фондове е голяма помощ за населението. Знае се, един дом с изолация, запазва 30% до 40% от своята топлина именно благодарение на изолираните му стени. Заради новите технологии вече се строи по друг начин и модернизацията на строителството е оказала влияние и върху санирането.

Изолация на жилището включва също и дограмата. Новото строителство разчита изцяло на ПВЦ дограмата, като може да се каже че тя е задължителна. Прибавена към изолирани стени тя е още по-ефективна и резултатът е, че се спестяват повече средства за отопление. Ако преди години е имало двоен стъклопакет на дървените дограми, то днес се използват 4 и 5 камерни профили. Те са много по-надеждни, не се образува толкова конденз, тези дограми сякаш дишат.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ръст в строителството се забелязва в Дупница

Изолацията на сгради е важна не само за жилища, но също за училища, офиси, детски градини. За добрата енергийна ефективност, обаче, освен саниране и нова дограма, са необходими също добра вентилация и качествена електропреносна мрежа на сградата.

Източник: remontira.bg

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment