Как да почистим ефективно тапицирано канапе

Почистван и пране на домашни дивани Полезно

То е една от най-важните и основни части в обзавеждането на съвременната всекидневна. Неизбежна част от интериора, канапето или диванът са онези елементи от мебелите, които са способни да въведат не само визуална концепция, но и голямо удобство за вас и гостите ви. Имайки предвид честотата на употреба, те често има нужда от почистване.

Добър начин да предпазите оригиналния текстил е като го защитите с друг. Тази тапицерия може да бъде по ваш избор, а когато говорим за дизайн и тип материи, изборът е на практика неограничен и няма граници.

Дори да подсигурите качествена облицовка за своето канапе, все пак ще се наложи да познавате някои основни начини, чрез които да го почиствате редовно. Ето защо е добре да сте наясно с няколко трика в тази насока, които няма да налагат нуждата от професионалисти. Идеята е да се справите сами. Да постигнете перфектен резултат и да не повредите разбира се тъканите в процеса на почистване на дома.

Най-ефективните стъпки в почистването на тапицирано канапе

  • Материите

Нека започнем от там – някои материи могат да ви спестят поне почистването от сокове и течности. Ако диванът ви има тапицерия от изкуствена или естествена гладка кожа, то справянето на разлети сокове, вино или кафе ще се случва много по-лесно. В подобен случай, по-вероятно да имате нужда единствено от гъба или суха кърпа, с която да попиете разлялата се течност;

  • Бързината

Много важно е колко бързо реагирате на дадено изцапване на тапицерията на дивана. Независимо дали е разлята течност или по-упорито петно, реакцията ви трябва да бъде мигновена. Колкото по-бързо се заемете с почистването, толкова по-вероятно е да се справите ефективно и успешно с това. Дори да имате гости и да не се чувствате твърде удобно, повярвайте – отлагането може да ви коства цялата облицовка на канапето.

  • Запознайте се с материите на изработка
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Кога да позвъним на водопроводчик

Всеки продукт има към себе си етикет, който дава указания как да бъде почистван и третиран при замърсяване. Ето защо, ако попаднете в ситуация, в която трябва да реагирате бързо, на първо място погледнете насоките. Така ще се запознаете с типа материя, от която е направен продукта и по-лесно ще изберете начин на почистване и изпиране, ако това е нужно.

Имайте предвид, че тези съвети са крайно важни. Причината е, че съществуват материи, които дори не трябва да бъдат почиствани с помощта на вода. Ето защо, бъдете внимателни и подбирайте внимателно действията си в подобни случаи;

  • Не трийте прекалено много

Понякога механичната сила в големи количества е абсолютно ненужна. Вместо стандартното триене с всичка сила, може да опитате да „потупвате“ петното, ако това е по-добрия вариант. Причината е, че някои материи са доста нежни на подобни действия и съществува риск да ги повредите, вместо да им сторите добро.

Понякога, заради интензивно търкане, едно петно би могло дори да влезе по-дълбоко в тъканите на материята, след което изпирането му да стане още по-трудно. Ако се налага забърсване или попиване на по-голямо петно започвайте отвън навътре с попиването на течността, за да избегнете разпространяването ѝ на по-голяма площ по текстила.

Може да използвате комбинация от вода и бял оцет, за да отстраните нежеланото замърсяване. Дори и в този случай проверете указанията на етикета;

  • Мазните петна третирайте със сода

Най-вероятно много от вас са запознати с този чудесен метод за справяне със замърсяванията. Ние от Топ Дом сме наясно с подобни трудности и ви уверяваме, че този начин действа в повечето случаи, когато нежеланото петно току що е повредило любимата ви тапицерия. Ако то е базирано на мазнина, поръсете го със сода за печене и оставете да попие в нея. След това можете да го почистите с помощта на прахосмукачка. Ако то се окаже твърде упорито и е все още там, то опитайте да го отстраните с влажна микрофибърна кърпа.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС UVA NESTUM WINE & SPA СПЕЧЕЛИ ПОРЕДНА АРХИТЕКТУРНА НАГРАДА

Ако се съмнявате, че това би помогнало, хвърлете едно око на етиката за добри и изпитани практики. Да, отново!

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment