Как да положим саморазливната подова замазка?

Изолация

След като сте се спрели на конкретна подова настилка за определено помещение в жилището, трябва да премерите пода дали е достатъчно равен, за да може настиклата да се монтира.

Ако се окаже, че подът има известни неравности, най-добрият вариант е да използвате саморазливна подова замазка. Тя бързо решава проблема с неравния под и е изключително здрава и неподатлива на механични въздействия.

Саморазливната подова замазка съдържа много фин пясък, цимент, специални добавки, полимери и пълнители. Този вид замазка се използва за 10 – 20 мм дълбочина на неравностите по пода, а дебелината на замазката може да бъде  от 2 до 20 мм, без значение дали ще се използва за употреба на открито или на закрито.

За подготовката и нанасянето на саморазливната подова замазка е необходимо да се снабдите с някои по-специфични инструменти. Ще са ви необходими :

  • Елекрически миксер или дрелка със специален накрайник за разбъркване
  • Иглен валяк
  • Възможно по-дълъг нивелир
  • Метална мистрия, с която ще заглаждате замазката
  • Прахосмукачка и метла
  • Обувки тип „котки“

Проверете с нивелира какви са неравностите по основата. Ако има повече вдлъбнатини, запълнете ги с Теракол. Преди да започнете с нанасянето на замазката, се уверете, че основата е суха или поне допустимо влажна. Ако започнете работа върху влажна основа, в един момент тази влага ще излезе нагоре и ще деформира поставената отгоре настилка.

След като сте изсушили и почистили повърхността от всички боклуци и прах, спокойно можете да преминете към грундирането й. Това е задължителна стъпка, предшестваща полагането на саморазливната замазка. Грундът прониква в основата и съдейства за сцеплението ѝ с горния слой. Това ще направи основата значително по-здрава.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Най-полезните съвети при ремонт на кухнята

Изчакайте търпеливо да изсъхне грунда и едва тогава пристъпвайте към нанасянето на саморазливната замазка.

Разбъркайте добре сместа с електрическия миксер като за предпочитане е да става на бавни обороти и я оставете да „узрее“ за 2-3 минути. Следва повторно рабъркване и незабавно нанасяне, тъй като замазката започва да се втвърдява бързо. Нанасянето се прави с иглен валяк или назъбена маламашка.

За да ви е по-удобно, нанесете замазка първо в дъното на стаята, т.е. да се работи от върешната страна към изхода. Не се мотайте и не почивайте. Нанесете замазката възможно най-бързо, за да не се втвърди и да трябва да бъркате ново количество. В случай, че мястото е по-голямо, можете да се кооперирате с помощник, който ще ви бърка смес и ще ви снабдява с необходимите ви инструменти.

Игленият валяк ще помогне за обезвъздушване на сместа. Ако работната площ е по-малка, минете с него след като цялата замазка цена труд е напълно нанесена. В случай, че работната площ е по-голяма, трябва да предприемете поетапно обезвъздушаване преди да е започнало втвърдяването и изсъхването.

Атмосферните условия обуславят времето за втвърдяване на саморазливната подова замазка. Не е препоръчително бързото изсъхване, затова е добре да предпазите замазката от допира на пряка слънчева светлина или някакво течение.

Специалистите казват, че по нанесената замазка може да се стъпва след като минат поне 3 часа. Подова настилка върху замазката може да се слага едва след 24 часа.

Ако подът ви е със значителни наравности, търсете друга алтернатива.

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment