Кухненски смесители – съвети за избор на мебели и обзавеждане за кухня

Обзавеждане

Където тече вода, където минава вода, не бива да ползвате нискокачествени продукти. Същото важи и за смесителите за кухня. Те трябва, освен външния вид, да бъдат устойчиви във времето, да бъдат здрави и удобни. Когато една домакиня свикне с кухненския смесител, повярвайте ни, въобще не иска да го заменя…

Смесителите за кухня, най-често се заменят, когато се появи дефект.

Представяме Ви и няколко важни съвети за избор на кухненски смесители, чрез които съвети се надяваме, че ще изберете най-правилните продукти от тази категория. Приятно четене!

Съвет 1: Обърнете сериозно внимание на материала, от който смесителят е направен

Повечето кухненски смесители са направени от месинг, но се предлагат в различни покрития.

От месинг. Месинговите кухненски смесители са най-разпространените и търсени, тъй като са издръжливи, малко засегнати от водната среда и сравнително евтини. Декоративната обработка на месингова конструкция може да бъде различна – от хромиране до емайлиране. По-голямата част от смесителите се предлагат в полиран хром, сатенен никел (неръждаема стомана) или бронз. Всички тези покрития са издръжливи и запазват оригиналния си вид в продължение на много години. Някои обаче са по-издръжливи от други. Хромът е най-издръжливият завършек. Вярно, отпечатъци от пръсти, петна от готвене и т.н. са много забележими по него. Никелът има различни варианти на покритие. По правило той е маркиран с надписи „мат“, „сатен“ или „неръждаема стомана“. Никелът, за разлика от хрома, има матов, а не лъскав блясък. Той е издръжлив, универсален и лесен за грижа.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Знаменитости продават имоти за милиони долари

Бронзовите смесители получават кафеникав оттенък не в резултат на покритие или хромиране, а в резултат на пръскане, например, епоксидна смола или емайл. Това покритие е издръжливо, но по-малко устойчиво на стърготини или надраскване.

От силумин (сплав от алуминий и силиций). Тази опция идва от Китай и Турция, най-бюджетната (от 300 рубли), но и най-краткотрайна. Неговият експлоатационен живот е само шест месеца или година, след което ще започне да изтича и да се счупи. Топлата вода има особено вредно въздействие върху силумин. Въпреки това, поради ниската цена, силиминовите смесители са отличен вариант за даване или временно жилище.

От стомана. Смесителите от неръждаема стомана са по-рядко срещани, тъй като са по-скъпи от месинговите модели. Иначе са добри и надеждни: не ръждясват, устойчиви са на въздействието на водната среда, лесни са за поддръжка и са екологични. От гранит, камък, керамика. По правило месинговите / стоманените смеители с декоративно (синтетично или естествено) покритие се наричат ​​смесители от гранит, керамика и камък. Те са добри, защото се съчетават перфектно с керамични/каменни мивки и плотове, както и с лекота на грижа, тъй като водните капки и отпечатъците от пръсти върху матовата повърхност са почти незабележими. Тази група има и недостатъци: висока цена и крехкост на покритието. За най-взискателните клиенти някои производители предлагат смесители, които са изцяло изработени от камък/керамика. Вярно е, че те са скъпи и изискват внимателно боравене.

Съвет 2 – Изберете вида на управление

Има следните видове кухненски смесители Двуклапанни – това са традиционни смесители с два въртящи се клапана отстрани на чучура. Днес те са по-малко популярни от еднолостовите смесители, поради по-малкото лекота на работа. Факт е, че за да пуснете водата и да регулирате нейната температура, трябва да използвате две ръце. А смесителите с два клапана са малко по-скъпи. Но те консумират вода по-икономично (поради по-прецизно регулиране на водоснабдяването), лесно се ремонтират сами и се вписват по-добре в класическия интериор.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Каква е разликата между кувертюра и шалте?

Еднолостови смесители

Смесители с един лост – тяхното предимство е по-удобното управление с единичен захват. Това означава, че за да регулирате интензивността на потока и температурата на водата, трябва да използвате само една ръка, пръст или … лакът. Това често е полезно при готвене. Лостът на еднолостовите смесители може да се позиционира отгоре (нисък чучур) или отстрани (висок чучур).

С термостат – на пазара има и електронни кранове с термостат. Те се управляват чрез специален сензор, инсталиран в тялото на самия кран или в тялото на мивката. Ако поставите ръката си под самата мивка, водата ще тече с температурата, която сте задали предварително. Предимството на електронния кран е очевидно – благодарение на термостата, той консумира вода по-икономично. Минуси: висока цена и необходимостта да преместите ръката си до термостата няколко пъти, за да изтеглите вода в голяма тенджера, например.

Съвет 3 – Обърнете внимание на височината на чучура, както и неговата визия

Много зависи от чучура, например, дали можете да събирате вода в големи саксии и дали ще се пръска по целия под и плот. Тя може да бъде висока или ниска. Каква височина на чучура на смесителя е оптимална зависи от дълбочината на купата на мивката.

Друг важен момент – чучурът на миксера трябва да е приблизително над центъра на купата. Ако го поставите по-близо до вътрешната стена, има риск зад мивката да се натрупа вода. Ако чучурът е твърде близо до ръба на плота, водата ще се пръсне върху пода. Между другото, относно смесителя за двусекционна мивка – той задължително трябва да има въртящ се чучур, който ви позволява да отклонявате и насочвате струя вода в една или друга купа. Да, и за обикновена кухненска мивка широкият ъгъл на завъртане на чучура ще бъде само плюс.

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment