Модулни сгради

В ерата на иновациите и иновативните бизнес идеи модулните сгради излязоха на преден план. Те се появиха в Съединените щати преди много време, но с времето претърпяха много промени.

Първоначално модулните сгради са били направени от дърво върху дървена рамка. Тези видове модулни сгради се използват днес под формата на предимно къщи, бани, тоалетни и др. Дървените модулни сгради се издигат на място или се транспортират в сглобена форма и служат около 50 години.

Металните модулни сгради са направени на основата на стоманена рамка с дървена преграда, която след това се обшива с велпапе. Отворите за врати и прозорци се изрязват в листовете от велпапе, след това се извършва изолация и вътрешна декорация на сградата. Днес това е най-често срещаният тип модулни сгради, подходящ за многократно събиране и анализ и най-добрата цена.

Модулни сгради, изработени от сандвич панели – по-нова версия, която ви позволява бързо да сглобите сграда, готова за употреба. Сандвич панелите са многослойни листове с изолация, вътрешна и външна декорация, което значително ускорява процеса на инсталиране. От друга страна, такива модулни сгради са по-скъпи от традиционните за българския потребител метални.

Модулните сгради се използват в България главно за търговски цели: като търговски сергии, павилиони, постове за сигурност, спирки на градския транспорт и др. Но една от най-универсалните малки форми на модулни сгради са съблекалните, които служат като основа за обемно-модулно строителство.

Къщите за преобличане се използват като независими сгради главно за временно пребиваване на персонал на строителни площадки, курорти, лагери за смени и др. Освен това, на базата на съблекалниците правят мобилни павилиони и пощи за първа помощ, които набират все по-голяма популярност. За да направите това, достатъчно е да оборудвате кабините с тракторно шаси.

Обемно-модулните сгради, базирани на каюти, се използват като търговски центрове, бизнес центрове и пр. Това е чудесна възможност за изграждане на пълноценна сграда за бизнес, а през последните години в такива зони на природни бедствия са издигнати нови къщи.

Трябва да кажа, че за българския потребител модулните сгради остават изключително търговски вариант за строителство, тъй като малко хора са привлечени от сравнително краткия експлоатационен живот. Въпреки това в САЩ модулните сгради се подобряват днес и експлоатационният живот на много от тях вече е достигнал прага от 100 години.

Leave a Comment