Стартира изграждането на сгради от контейнери в България

Архитектура

sgradi ot konteineri3Инициативата е част от проект за изграждане на икономични, енергоспестяващи жилища и социални домове

Българи създадоха иновативен и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери. Огромните цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, влизат в употреба за изграждането на сгради, след като са приключили жизнения си цикъл по отношение на транспортирането. Проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби, те продължават да бъдат устойчиви и след това, което ги прави подходящи за изграждане на сгради.

Вече е проектиран и започва строежът на първия хотел от контейнери, който ще бъде със 100 стаи и ще се намира в София. Хотелът ще бъде най-високата постройка в Европа, построена от контейнери. Освен изграждането на нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция. Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и др. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия.
„Едва ли някой може да отрече, че социалният сектор в България има нужда от иновации и развитие. Тази нова технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, като те могат да бъдат изключително функционални и икономични. Финансирането на всяко нововъведение е труден процес, но сме обнадеждени, че необходимостите на обществото и стойността на проекта ще привлекат необходимите ресурси и работим в тази посока. Бързият стоеж на сградите гарантира бърза възвръщаемост на инвестициите. А ползите за обществото са неминуеми“, каза Звезделин Минчев, един от двигателите на мащабния проект.
Сред много предимства на инициативата е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, с осигурен достъп за инвалиди. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния, ще е повече от двойно по-ниска. А всички преимущества не са за сметка на обстановката. Интериорът може да бъде дори луксозен. По отношения на земетресенията – една сграда на 9 етажа издържа 9 степен трус.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Центърът на Благоевград - един от най-красивите

Иновативният проeкт на българите за изграждане на сгради от морски контейнери достигна и до Румъния. Те бяха поканени да представят своята концепция по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти в Букурещ.

Източник: Blagoevgrad.eu

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment