Стиропорни корнизи – плюсове и минуси

Когато става въпрос за красиви интериорни решения, то неминуемо трябва да се обърне съществено внимание и на декоративните корнизи. Те са често предпочитан елемент за всеки стилен дизайн. Един нерядко търсен вариант в това отношение са така наречените стиропорни корнизи. Декорацията с такъв тип профили би придала на домът ви усещане за завършеност и естетическа красота. В следващите редове ще ви запознаем с основните плюсове и минуси, касаещи различните стиропорни корнизи.

Основен и най-голям плюс, който прави така наречените стиропорни корнизи предпочитан избор е тяхната цена. Те често са с пъти по-ниска цена, отколкото другите алтернативи от различни материали. В крайна сметка това не е никак малко предимство.

Един недостатък , който притежават всички стиропони корнизи, е че те не се огъват. Това означава, че ако имате колони или други овали по стените, то не бихте могли да ползвате този тип профили. В този случай можете да изберете единствено огъващи се декоративни корнизи или така наречените флекс (Flex от flexible – огъващи се).

Друг недостатък е не толкова богатият избор. Разнообразието от стиропорни корнизи на пазара е сравнително малко, но пък от друга страна в някаква степен достатъчно. Можете да откриете профили с различна височина, структура и релеф. Има ниски и изчистени от орнаменти профили, има и по-високи и релефни. Но ако вие всъщност търсите стиропорни корнизи с голяма височина – над 10 см и с множество орнаменти и извивки, то трудно бихте намерили такъв вариант. Обикновено този тип декоративни корнизи са в колекции, изработени от полиуретан.

Предимство на голяма част стиропорни корнизи е, че визуално не отстъпват по визуален признак на полиуретановите аналози. Това обаче не е валидно за всички марки, предлагани на пазара, ето защо трябва да следите за качеството на профилите, преди да направите своят окончателен избор. Някои производители допускат техните стиропорни корнизи да са с ясно видима зърнена структура, или прекалено меки, или прекалено огъващи се. Качествените стиропорни корнизи не притежават тези недостатъци. Те са с гладка структура и сравнително плътни.

Когато предпочитате да скриете корнизите за пердета във вашият дом, то едно много добро решение е да ползвате за тази цел стиропорни корнизи с достатъчно висок профил. Ако все пак се притеснявате за здравината им, то може конструкцията да включва и гипсокартон, който да бъде монтиран на задната и скрита част на стиропорните корнизи. Тази конструкция по никакъв начин не е визуално неприятна, дори е незабележима, разбира се когато е направена от професионалисти.

Едно голямо предимство, което е предпоставка да изберете стиропорни корнизи за вашият дом е фактът, че в някаква степен те скриват кривините на стената, в частта на свързването й към тавана. По този начин естетически можете да прикриете тези неравности.

Източник: Топ Майстор

Leave a Comment