Типове строителни скелета

Строителните скелета могат да бъдат два основни типа, а именно дървени и метални.

Когато се касае за строителни дейности на по-високи сгради, ремонтни и строителни дейности, без скеле са почти немислими. Именно и поради тази причина трябва да  наемете фирма, която разполага със скеле. Има и друг, трети вариант, освен метално, или дървено скеле, а той е с алпинисти, но за този тип строителство и строителни дейности ще пишем в друга статия.

Скелетата са необходими, както за изолация, така и за шпакловка, боядисване и други общи строителни дейности. Те са разделени на няколко разновидности, в зависимост от сложността на дизайна. Дървените скелета също се произвеждат в две разновидности: рамкова и модулна.

Скелето днес представлява метална  конструкция, която лесно се транспортира и още по-лесно се сглобява и разглобява. Рамковите скелета са едни от най-популярните.

Клиновите скелета се състоят от елементи, които са закрепени заедно с ключалки „вълча уста“. Този тип скеле всъщност се нарича така заради клиновете на самозащита на свързващите брави.

Металните рамни скелета са евтини и лесни за сглобяване, различават се по размери на рамката, разстояние на монтаж по преценка на производителя, схемата на конструкцията е абсолютно същата. Дървените не се препоръчва да се поставят повече от 7 метра вертикално, което ограничава предната част на работата, изисква допълнителни разходи.

Скелета от алуминий, твърди сплави или закалена стомана също намират приложение днес в България. Покритието се закалява, за да е устойчиво във времето на различни атмосферни условия.

Височината на монтажа на фасадната на дървеното скеле е до 50 метра, подходяща за декорация, както и за зидарски работи на директни фасади на сгради. По време на монтажа е необходимо да се спазват препоръките на производителя относно качеството на почвата, върху която ще стои основата, а скелета с височина 4 метра трябва да бъдат закотвени към стената на сградата, с която се извършват строителните дейности.

Leave a Comment