Аксиални вентилатори за прозорци

Архитектура

Аксиални вентилатори за прозорци – Вентилатори с реверсивен двигател за прозоречен или стенен монтаж

Днес за битови и индустриални нужди се използват не само нови технологии, като мощни аспиратори и климатици, но и редица вентилатори за прозорци. Тази опция за почистване е евтина и доста ефективна, така че все още е много популярна и се използва в различни пространства. Ако ще го закупите, първо разберете каква мощност на това устройство е подходяща за помещението, къде ще бъде инсталирано, какви функции трябва да изпълнява, тъй като такива вентилатори не се произвеждат и имат различни цели.

Важно е да кажем, че тези вентилатори са прости по своята същност.


Както вече споменахме, те имат прост дизайн. Всъщност те се състоят от витло (в противен случай – лопатки), самото тяло и двигателя, благодарение на което витлото се върти. Това устройство има ос на въртене, по която с помощта на лопатки въздухът се изтласква принудително, създавайки мощен поток.

Аксиалните вентилатори не се произвеждат съгласно стандарта, но в зависимост от целта на употреба те се различават по диаметъра на витлото (лопатките могат да бъдат от няколко метра до няколко десетки сантиметра). Броят на перките на витлото варира в зависимост от целта и мощността на двигателя също може да варира.

Вентилатори на изпускателния прозорец
Вентилаторът на екстрактора действа като помощ за аспиратора или работи самостоятелно, като елиминира страничните „миризми“. Работата му е насочена към отстраняване на замърсения въздух. Поради въртенето на лопатките със скорост от около 4 хиляди оборота в минута, с ниска консумация на енергия, той елиминира излишната влага или суматохата с топлина, произвежда един вид едностранно кондициониране.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Извозване на отпадъци с контейнер

Със закупуването на този тип качулка дори с щори, ще бъде възможно да не се мисли за обратната тяга, която съществува в конвенционалните качулки, тъй като щорите предотвратяват този момент.

Захранващи вентилатори


Системата за входящия въздух работи противоположно на системата на отработения въздух. Чрез нея се подава въздушният поток, но не намалява. Този тип се използва за помещение, където няма нужда да се почиства въздухът, а само да се пълни с кислород. Те се използват в дневни и стаи за гости, офиси.

Както знаете, обменът на въздух в жилищните райони трябва да бъде най-малко 30 м3 на час на човек. Важно е да се вземе предвид, че тези помещения, където са разположени допълнителни заграждащи конструкции (например стена от гипсокартон), изискват допълнителна вентилация. Степента на приток също варира в зависимост от „населението“ на жилищните или офис площи.

Захранващи и изпускателни вентилатори за прозорци


Това вече е цяла вентилационна система, която работи в двете посоки, като извършва пълна вентилация, както за отстраняване на застоялия въздух, така и за подаване на кислород от улицата.

Реверсивният (т.е. захранващ и изпускателен) вентилатор работи в следния ред: навън се поема кислород и в същото време се взима кислород вътре в помещението, след което от двете посоки потокът се почиства от филтри, улицата (често хладен) вентилаторът се подава в нагревателния елемент (въздушен нагревател), освен това се затопля, защото се пресича в системата с този, който се показва. Такива функции са присъщи на този тип поради неговата отличителна структура.

Източник: Shop-Online.bg

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment