Довършване на апартамент: какво е това, каква работа се счита за добра

Строителни дейности

Термините в строителната индустрия може да не са ясни за повечето хора, които искат да ремонтират дома си. В днешната статия ще говорим за това какво означава качествени довършителни ремонти в  апартамент.

Какво означава завършване и кога се прави?

Довършителните работи са важна стъпка в процеса на ремонт или строителство на жилищно или търговско помещение. Включва работа, която се извършва след основните строителни, технически и инженерни работи, като в резултат се създава завършено и хармонично пространство.

Завършването може да включва следната работа:

 1. Подготовка на повърхността: Включва премахване на неравни повърхности, изравняване на стени и тавани с шпакловка, шлайфане и армиране. Целта е да се създаде равна и гладка повърхност за последващи довършителни работи. 

Не бъркайте довършителните подготвителни работи с грубата работа. По време на довършителните работи се изравняват само малки дефекти на повърхностите, докато грубата работа включва мащабно изравняване с мазилка.

 • Поставяне на стенни покрития: Включва нанасяне на боя върху стени и тавани или използване на други покрития като тапети или декоративни панели. Изборът на цветове и довършителни материали зависи от индивидуалните предпочитания на собственика.
 • Монтаж на подови настилки: Включва монтаж на всякакви подови настилки. Този етап създава уютна и функционална основа за стаята.
 • Монтаж на врати и прозорци: Включва монтаж на входни, интериорни врати, прозорци и други отваряеми конструкции. Комфортът, безопасността и енергийната ефективност на помещението зависят от избора и качеството на вратите и прозорците.
 • Водопроводна и електрическа инсталация: Включва монтаж на водопроводна инсталация, кранове, вани и душ кабини, както и електрически контакти, ключове, арматура и други електрически инсталации. Този етап осигурява удобно използване на водопроводните и електрическите системи в стаята.

Обикновено довършителните работи се извършват след завършване на основните строителни и инженерни работи – груби работи. Това може да е моментът преди нанасяне, когато всички тежки конструкции и комуникации са монтирани и проверени. Такова довършване може да се извърши както в новострояща се сграда, така и в съществуващо помещение, където са необходими ремонти и обновяване. В последния случай довършването ще стане или основата на козметичния ремонт, или последният етап на основен.

Важно е да се отбележи, че количеството и степента на довършителни работи могат да варират в зависимост от желаното ниво на завършеност и индивидуалните нужди на собственика. Това може да включва избор на материали, довършителни елементи, дизайнерски решения и др.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Надеждна фирма в София за извозване на строителни отпадъци

Завършването е ключова стъпка в създаването на висококачествен интериор, готов за употреба. Придава на помещението завършен вид, създава комфорт и функционалност. Затова е необходимо да се обърне специално внимание на избора на професионалисти и качествени материали, за да се постигне желания резултат.

Какви материали се използват за довършителни работи?

Изборът на довършителни материали играе ключова роля в създаването на желания визуален ефект и функционалност на помещението. Нека да разгледаме някои от най-популярните материали.

 1. Боя: Боята е един от най-разпространените материали. Предлага се в различни цветове и нюанси, което ви позволява да създадете уникален интериор. Освен това боята може да бъде матова, полуматова, лъскава или копринена, в зависимост от предпочитанията на собственика. Съвременните бои често имат свойства като устойчивост на избледняване, водоотблъскване и лесно почистване.
 2. Тапет: Тапетът е популярен и стилен избор за декорация на стени. Предлагат се в различни текстури, шарки и цветови схеми за създаване на различни визуални ефекти. Има тапети с обикновена хартиена основа, винилови покрития, текстил или дори дърво. Изборът на тапет може да зависи от стила на интериора, предпочитанията на собственика и изискванията за издръжливост и устойчивост на петна.
 3. Декоративна мазилка: Декоративната мазилка предлага широка гама от текстури и ефекти за довършване на стени и тавани. Може да имитира камък, мрамор, коприна, кадифе, метал или други естествени материали, придавайки уникалност и лукс на интериора. Декоративната мазилка може да се нанася върху гладки повърхности или в комбинация с други довършителни материали, за да се създаде ефект на контраст и текстура.
 4. Стенни панели: Панелите се използват широко за довършване на външни стени на сгради, но намират приложение и в интериорната декорация. Предлагат се в различни материали като дърво, камък, метал или пластмаса. Стенните панели могат да се използват за създаване на стилен и модерен интериор, придавайки на стаята специален характер.
 5. Подови настилки: Подовите настилки играят важна роля в завършването на помещенията. За подови довършителни работи широко се използват подови дъски от естествено или ламинирано дърво, керамични или каменни плочки, линолеум, килими, порцеланови плочки и кварцови винилови панели. Изборът на подова настилка зависи от естетическите предпочитания, функционалност, ниво на устойчивост на износване и лекота на поддръжка.

Това са само някои от най-популярните материали. Окончателният избор на материали зависи от индивидуалните нужди на собственика, неговите предпочитания, практичност и бюджет. Важно е да се съобразите с характеристиките на всеки материал, за да постигнете оптималното съчетание на естетика и функционалност във вашия интериор.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ремонт на покриви Перник

В резултат на това правилният избор на материали за една стая може да създаде хармонично и привлекателно пространство, което отразява индивидуалността и естетическите предпочитания на своя собственик.

На какво трябва да обърнете специално внимание при довършване?

Нека да разгледаме на какво трябва да обърнете специално внимание, когато завършвате.

 1. Качество на материалите: Изборът на качествени материали е един от ключовите аспекти. Необходимо е да се обърне внимание на здравината, устойчивостта на механични повреди, влага и ултравиолетови лъчи. Висококачествените материали не само създават атрактивен интериор, но и гарантират издръжливостта и лекотата на използване на апартамента.
 2. Професионално изпълнение на работата: Довършителните работи изискват опит и умения, затова е важно да се обърне внимание на професионализма на изпълнителите. Препоръчваме да се свържете с доверени специалисти, които имат опит и положителни отзиви. Квалифицираните работници гарантират коректното изпълнение на работата и високото качество на довършителните работи.
 3. Равност на повърхностите: Един от най-важните аспекти е равността на стените и таваните. Неравните повърхности могат да създадат естетически дефекти и да усложнят процеса на полагане на довършителни материали. Ако е необходимо, повърхностите трябва да бъдат изравнени с гипс, шпакловка или други методи.
 4. Правилната комбинация от цветове и текстури: Изборът на правилните цветове и текстури на довършителните материали също е важен аспект, който определя естетиката и атмосферата на помещението. Препоръчваме да вземете предвид осветлението на помещението, неговия размер и функционално натоварване. Хармоничната комбинация от цветове и текстури ще създаде приятна и уютна среда.
 5. Чистота и спретнатост: Важно е да се обърне внимание на изрядността и чистотата на работата при довършване. Изпълнителите трябва да обръщат внимание на детайлите, да избягват да увреждат околните повърхности и да гарантират чистотата на помещенията. Неприятните следи от удари на боя или други замърсители могат да развалят впечатлението за висококачествено покритие.
 6. Проверка на качеството на извършената работа: След завършване на довършителните работи се препоръчва да се огледат помещенията и да се провери качеството на извършената работа. Ако се установят дефекти или несъответствие с определеното качество, това трябва да се обсъди с изпълнителя и да се вземат съответните мерки.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стокови снимки, свързани със строителството

Какво означава фино довършване в нова сграда?

При закупуване на апартамент в нова сграда един от важните въпроси, които купувачите имат, е естеството на довършителните работи, предлагани от предприемача.

Чистото завършване в нова сграда е една от възможностите, предлагани от предприемача за създаване на готов за нанасяне апартамент. Този тип довършителни работи обикновено включват основна работа, която придава на стаята завършен вид. Клиентът получава апартамент или търговско помещение, което е готово за живеене или работа, без необходимост от допълнително строителство или довършителни работи. Собствениците ще трябва само да внесат мебелите и да транспортират вещите си.

Обикновено довършителните работи в нова сграда включват следната работа:

 1. Завършване на стени и тавани: Предприемачът обикновено предлага изравняване и боядисване на стени, както и подготовка на тавани. Това може да бъде опция с боядисване, използване на тапети или еластична тъкан. Цветовете и текстурите на стените и таваните могат да бъдат избрани или предложени от разработчика.
 2. Подове: Обработка и подготовка на подове. Предприемачът може да предложи монтаж на висококачествени подови настилки като ламинат, паркет или мокет.
 3. ВиК работи: ВиК оборудване като санитария, мивки, смесители и други елементи са монтирани в апартамента. Клиентът получава завършени баня и кухня с извършени всички ВиК работи.
 4. Електро: Монтаж на ел. инсталации, контакти, ключове и осветителни тела. Клиентът получава чисти помещения, готови за свързване на електроуреди и осветление.
 5. Входни и интериорни врати, прозорци: Обикновено с този вид довършителни работи се монтират входни и интериорни врати, както и конструкции за прозорци. Това ви позволява да получите напълно завършено помещение, с готови входни и вътрешни врати.

Закупуването на апартамент с фино покритие ви позволява да се отървете от необходимостта да правите ремонт и да ускорите преместването в апартамента. Но е важно да се разбере, че много предприемачи използват нискокачествени материали и нискоквалифицирани работници за ремонт. 

Важно е да проверите документацията и условията на сделката, когато купувате апартамент в нова сграда, за да сте сигурни, че цялата работа, материали и условия отговарят на очакванията и плановете на купувача.

Компанията „ВМ Ремонти”  ще ви помогне да извършите ремонт с висококачествени основни довършителни ремонти във вашия апартамент. Ние се занимаваме с ремонти от 15 години и знаем всичко за качествената работа. 

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment