Еко стил в банята: как да го създадете правилно, дизайн и интериорни решения

Еко стил в банята: как да го създадете правилно, дизайн и интериорни решения

Банята в еко стил е най-доброто начало и край на деня. Екологичната мода не си отива, защото модерният интериор често е претоварен с ярки цветове, джаджи, мебели, джунджурийки и аксесоари. В основата си еко-стилът е отговор на излишъка в стаята, често включва промени не само в интериора, но и в начина на живот, тоест желанието за хармония с природата вместо потребителското мислене.

Принципът на създаване на еко стил в банята е използването на естествени материали като камък, дърво, плат и стъкло. Минимализмът също е добре дошъл: интериорът трябва да бъде доминиран от естествени материали, но в същото време стаята трябва да остане доста просторна.

Подготвихме ви пет препоръки, които ще ви помогнат да проектирате интериор за баня в Еко стил.

Характеристики на стила

Еко стилът се появи в отговор на активната индустриализация на човечеството, когато хората се замислиха какво ще се случи по-нататък, ако дори сега практически нямаше зеленина и дървета по улиците. Въплъщава грижата за околната среда и желанието за завръщане в природата. Еко стила се основава на 3 принципа:

 1. Използване на естествени материали, безопасни за околната среда и човешкото здраве. Това означава, че трябва да се откажете от пластмаса, линолеум, ламинат и други материали от полимерен произход.
 • Естествени цветове. За проектиране на баня в Еко стил се използват естествени, меки, естествени цветове, които позволяват на очите да се отпуснат и почиват.


естествена цветова схема

 • Много естествена зеленина. Разнообразие от растения изпълнява две функции в интериора на банята наведнъж: те служат като оригинална декорация, която веднага привлича вниманието с необичайността си, а също така образуват здравословен микроклимат, пречиствайки въздуха.


естествена зеленина

Интересно! В съвременния живот, далеч от природата, Еко позитивното движение е навлязло твърдо. Включва хора, които в загриженост за околната среда отказват да използват опасни или нерециклируеми материали. Поддръжниците на тази идея доведоха в модата Еко стила, който може да се изрази в интериора и дори в облеклото.

Спестяване на вода

Намалете значително потреблението на вода, без да се лишавате от обичайния комфорт, с помощта на специално проектирани модели душове, смесители и дренажни системи.

Типичната душ слушалка доставя около 25 литра вода на минута. Сега в продажба има нови видове душ слушалки, които могат да намалят тази стойност два или повече пъти. Например ръчният душ GROHE Vitalio Comfort има ограничител на потока от 9,5 литра в минута и разполага с технологията GROHE EcoJoy®, която осигурява перфектен поток с намалена консумация на вода.

Много съвременни смесители са оборудвани с вградени аератори – специални дюзи, които прекъсват водната струя, насищайки я с въздух. Това ви позволява значително да намалите консумацията на вода: вместо стандартните 15 литра в минута, тя може да достигне само 6-7. Например, кранът GROHE Start Loop, също изработен с технологията GROHE EcoJoy®, има максимален дебит от 5,8 литра в минута.

Освен това аераторите за кранове могат да бъдат закупени отделно.

Остарелите модели тоалетни обикновено консумират около 9-12 литра на промиване. В новите модели тази цифра е намалена до 7-8 литра. В същото време много модели са оборудвани с двоен бутон за източване, което ви позволява допълнително да оптимизирате консумацията на вода. Например, компактна тоалетна може да е оборудвана с бутон за двойно промиване за 3 и 6 литра.

Материали

Целта на интериора в Еко стил е да създаде естетична и комфортна стая със здравословен микроклимат, който не вреди нито на околната среда, нито на човешкото здраве. За да направят това, дизайнерите използват естествени материали, когато е възможно, чийто естествен цвят създава усещане за близост с природата. За довършване на банята се използват естествен камък, дърво, обработено с влагоустойчиви импрегнации, керамика и корк. Когато избирате материал, обърнете внимание на следните качества:

 • Безопасност на материалите за природата и човешкото здраве. Това е основното изискване за материалите, използвани в Еко стил.
 • Може да се рециклира или използва повторно. Тези, които се грижат за природата, винаги мислят как безопасно да изхвърлят това, което остава след живота на човек.
 • Цвят и текстура. Естествената текстура при избора на материали е не по-малко важна от естествения цвят. Материалите с грапава, нарязана повърхност изглеждат добре, което прави интериора по-разнообразен, по-обемен.
 • Устойчиви на влага. Материалите, използвани за довършителни работи, трябва да са добре поносими от влага, за да се удължи живота на ремонта.

Важно! Дизайнерите смятат, че е приемливо банята в Еко стил да бъде завършена с изкуствени материали, които имитират текстурата и цвета на естествените. Например синтетичният камък по никакъв начин не е по-нисък от естествения камък, но е по-достъпен. За да замените дърво, което не понася толкова добре високата влажност, можете да използвате керамични плочки с ефект на дърво.

Няколко вида

Еко стилът приветства различни инсталации за стени и тавани. Това могат да бъдат композиции от бамбук, дърво, клони, трева. Идеално в тон с този стил на рисуване, витражи, пясъкоструене, растителни стени, пънове, цветни аранжировки. Огледалото може да бъде рамкирано с материал, който имитира различни растения, трева, мъх.

важно! Плетени кошници, килими, кутии са перфектни.

Ако банята трябва да има завеса, изберете я с шарка, напомняща лен, памук, бамбук, с всякакви флорални орнаменти.

Цветни решения

Интериорът на Еко-баня трябва да има успокояващо, релаксиращо свойство, тъй като това е място за уединение и релаксация за съвременния градски жител. Спокойната, естествена цветова схема спомага за постигане на ефекта на релаксация не само на тялото, но и на очите. Използва следните нюанси:

 1. Цветът на земята и пясъка. Кафяво, бежово, теракота – всички тези цветове символизират земята, така че са много подходящи при създаването на Еко-позитивен интериор.


Кафяво в дизайна на банята

 • Цвят на растителността. Всички нюанси на зелено, от светло зелено до изумрудено, се използват активно от дизайнерите, тъй като добавят сочност, свежест и жизненост към интериора.


Цветът на растителността ви доближава до природата

 • Бяло. Този цвят традиционно символизира чистотата, така че е по-подходящ от всякога в дизайна на банята. Белите водопроводни инсталации, таван и стени освежават визуалното възприятие на стаята, разреждайки по-заглушените нюанси.
  Бял водопровод

Не забравяйте, че живата зеленина може не само да добави яркост и богатство към интериора, тя е предназначена да създаде благоприятен микроклимат, да насити въздуха с кислород. За банята са подходящи растения, адаптирани към тропическия климат, които понасят добре висока влажност и температура.

Мебели

Мебелите в такъв стил на баня трябва да съответстват на общата идея, така че използването на хромирани, лъскави повърхности трябва да бъде сведено до нула.

Мивката може да бъде закупена от естествен камък, шкафове, рафтове – естествено дърво или бамбук. Основното условие е липсата на претенциозност, трептене и блясък. Всичко трябва да е просто и кратко.

Оборудване

Дори една баня в еко стил не може без модерно, функционално санитарно оборудване. Водопроводът също трябва да е екологичен, добре е да е от естествени материали. Добър ход, който веднага ще подчертае Еко-позитивното настроение на интериора, е инсталирането на вана от дърво или камък. Когато избирате оборудване, вземете предвид следните правила:

 

 • Най-добре е да използвате бял санитарен фаянс, тъй като той се съчетава по-добре с естествените цветове на Еко стила.
 • Мивката може да се монтира върху масивен плот от естествено дърво.
 • Избягвайте много хром, когато избирате водопроводни инсталации, тъй като те изглеждат не на място.
 • От гледна точка на опазването на природните ресурси и внимателното използване на водата би било препоръчително да се инсталира душ вместо вана.


Баня в еко стил с душ

Много хора мислят за вредата, която причиняваме на природата в резултат на нашите жизнени дейности, и също така искат да сведат до минимум въздействието си върху околната среда. За да направят това, те измислят различни устройства, които позволяват по-рационално използване на ресурсите. Например устройства, които събират вода, използвана при миене и пране, за да я използват за напояване на растения.

Пространство в баня с Еко дизайн

Пространството за зониране също претърпя промени в последно време. Счита се за изключително модерно да се разделят зони с прозрачни или частично прозрачни прегради, когато взимате душ или релаксирате в банята, не се чувствате в затворено пространство, а виждате околния интериор на жилищното пространство. Ако сте объркани от прозрачността – просто допълнете интериора с отварящи се или движещи се щори – проблемът ще бъде решен.

Leave a Comment