Интервю и вдъхновяващи съвети за интериорен дизайн от Румяна Портева

Обзавеждане

Когато се прави оглед за първи път кои са ключовите неща, които трябва да посочим на интериорните консултанти?

За да стартираме процеса на проектиране, имаме нужда от няколко основни отправни точки. На първо място винаги е функционалното разпределение на пространството. Или иначе казано – за какво е предназначено това място, какво ще се случва там, кой ще го обитава, кои са функциите които трябва да изпълнява. Много важно е да се обсъди какъв е обхвата на ремонта. Ако например пространството има някакви готови елементи – дали ще се запази съществуваща настилка или някои мебели, какво със сигурност искаме да има или да отсъства, в какъв бюджет се цели да се побере проектът. И разбира се, консултантът трябва да бъде насочен във вкусовите предпочитания на клиентите – да получи информация за  харесвани цветове, форми, стилове. Не очакваме от хората да се изразяват терминологично и да назовават стилове в историята на изкуството, а съсвем разговорно да споделят представите си.

Как виждате развитието на българския интериорен дизайн като цяло?

На територията на България в момента творят изключително талантливи и вдъхновяващи дизайнерски екипи. Все по-често получават призове от международни конкурси. Поддържа се активно дизайнерска общност чрез събития, лекции, беседи, конкурси. Всичко това обаче е възможно благодарение на клиентите, които обхващат все по-широк спектър от обществото. Ако в близкото минало наемането на интериорен дизайнер е било по-скоро лукс, то днес голяма част от хората го смятат за достъпна необхосимост. При обществени простраства като магазини, ресторанти, офиси нуждата от дизайнерски решения е категорична. Качеството на услугата непрекъсанто се повишава и по нищо не отстъпва на нивото на тази извън граница.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  С какво да се съобразим при избора на интериорни врати!

Имат ли място принципите на Фън Шуй в изпълнението на един  интериорен проект?

Случвало се е клиент да заявява офис мебели без ъгли, само със заоблени форми. Друг да държи посоката на леглото в спалнята да е съобразена астрологично и енергийно спрямо полюсите на земята. Т.е. всяко желание на клиентите има място в интериорния дизайн, независимо кое философско течение следва.

Имат ли място принципите на ергономията при реализацията на един интериорен проект?

Принципите на ергономията са сред задължителните за спазване в интериорния проект. Несъобразяването с тях със сигурност  ще доведе до множество некомфортни решения. Височината на масата за хранене, място за изтегляне на стола при ставане и сядане, достигане на лоста за дрехи в гардероба, височина на шкаф за мивка в банята,  параметри на мебели за седене, за работа и още  много  много.  Не случайно всички те са описани в стандарти и за нас са със силата на закон в проектирането.

Как бихте определили успеха във Вашия бранш?

Като  успех бих определила ситуацията, в която всички са удовлетворени от крайния резултат – разбира се клиентите на първо място, но и всички взели участие по пътя на изпълнението. Всеки приключен проект, обаче е равносметка и носи със себе си нови идеи, как нещо е можело да се случи още по-добре и стремеж към усъвършенстване и непрекъснато развитие.

Какво можем да очакваме от следващите Ви проекти и творчески планове?

Стараем се всеки следващ проект да бъде по-добър, безупречен, детайлно изчистен. Залагаме  много на личното отношение към клиентите ни и техния комфорт.  Работим по изключително различни по стил и вид проекти, така че скоро ще споделим разнообразие от кадри.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Магазини “Арт Баня” - обзавеждане за баня

Какво за вас е важно да притежава един добър интериорен проект?

Добрият интериорен проект е този, който функционира удобно, изпълнен е качествено и притежава подчертано индивидуален характер и стил.

Вижте повече на  impress-design.bg

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment