Обзавеждане на детската стая

Раждането на дете е изключително събитие и кара бъдещите родители да търсят решения за красива стая, удобна и безопасна за здравето на бебето. Обикновено се започва от пода. Все по-често се предпочита ламинат, но трябва да се има предвид, че той изисква по-често почистване, защото събира много прах. А, за да не представлява прекалено гладката повърхност опасност, добре е подът да бъде по-текстуриран и релефен. Излишно е да се напомня, че по-добре е да се избягват синтетичните повърхности.
Различни са предпочитанията относно килимите на пода, но всичко зависи по-скоро от възрастта на детето. Когато бебето започне да пълзи и да играе по пода, ще се усети предимството на топлата постелка, като хипоалергенните материали трябва да се избягват. Въпреки рекламите на различните видове дограми, с предимство е качествено направената от дърво.
За стените също трябва да бъде избрана правилната боя. Производителите произвеждат специални формули на водна основа, които са екологични и не са токсични. Обикновено в етикета присъства надпис „за детски стаи“ или думата „дете“. Тапетите също са за предпочитане, като периодически могат да се актуализират с различна живопис.
Относно матрака и спалното бельо – всичко зависи от възрастта на детето. Бебешките матраци от всякакъв мащаб се произвеждат със специални листове от мушама и горен слой от фланела или хавлия, които лесно се свалят, изтриват или изпират и пак се поставят.
Какво спално бельо да се купи? За предпочитане е от естествени материи- памук, лен или коприна. Хубаво е да се намери комплект с етикет „био“, което означава, че не са използвани химически препарати за оцветяване. По този начин намаляват рисковете от дерматит. Що се отнася до това, дали спалното бельо да е в бяло или ярко оцветено, майките спорят и в крайна сметка е въпрос на личен избор. Важно е вашият мъник да се чувства комфортно.
Мебелите в стаята е добре да са изработени от дърво – бук, орех, череша, бреза, ясен, явор. Боите и лаковете, използвани като покритие върху тях, трябва да са на водна основа.
Кои материали са нежелани за детската стая? На първо място стъклото, защото дори и най-закаленото може да се разбие от топка. Затова абажурът трябва да е на безопасно място. На второ място, независимо колко е екологична, вълната е силен алерген. И не се страхувайте от пластмасовите маси и столчета. Те не са по-опасни от пластмасовите бутилки, в които са бутилирани детските води и храни.
снимка: thecaterpillaryears.com

Leave a Comment