Струва ли си да монтирате външни щори

Обзавеждане

Външните ролетни щори в момента са най-популярното решение за защита на интериора на къщите от прекомерно нагряване, а също така изпълняват много други полезни функции. В днешното ръководство ще отговорим на въпроса дали си струва да монтираме външни ролетни щори и кой тип ще ни свърши най-добра работа?

Конструкция на външна ролетна щора

Конструкцията на външните ролетни щори се състои от ролетен профил от висококачествен алуминий с пълнеж от полиуретанова пяна. Кутия от алуминий или пластмаса, вътре в която има метална тръба, върху която се навива паното от ламели.

Друг елемент са водачите, закрепени към прозореца или фасадата на сградата. Водачите са оборудвани с уплътнения, които допълнително предпазват ролетната щора от загуба на топлина.

Основните функции на външните щори

Външните ролетни щори изпълняват редица защитни функции, преди всичко осигуряват отлична топлоизолация.

През лятото предотвратяват прекомерното нагряване на интериора, а през зимата, благодарение на плътните ламели, изпълнени с полиуретанова пяна и феномена на въздушната възглавница, която се създава между паното на ролетката и стъклото, предотвратяват загубата на топлина, което значително засяга спестяванията, свързани с разходите за отопление.

Освен това външните ролетни щори предпазват от прекомерен шум, осигурявайки тишина и спокойствие в апартамента или къщата. Допълнително предимство е осигуряването на уединение, ролетните щори ни предпазват от погледите на случайни минувачи.

Външните ролетни щори предпазват допълнително дограмата от негативното влияние на атмосферните условия.

Кои щори ще работят най-добре в нашия дом?

Най-популярният вид външни ролетни щори са повърхностните ролетни щори, известни още като адаптивни ролетни щори. Те са отлично решение за хора, които вече са напълно завършени къщите си и не ремонтират фасадата.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Спални комплекти от мебели Валдом

Системата от адаптивни ролетни щори се монтира в нишата на прозореца или на фасадата на сградата. Идеално решение за хора, които тепърва планират да строят къща или да ремонтират фасадата, е изборът на външни ролетни щори за скрит монтаж (интегрирани ролетни щори).

Външните ролетни щори за скрит монтаж се отличават с минималистичен външен вид и по-високи топлинни параметри, отколкото при адаптивните ролетни щори. Този тип ролетни щори се монтират заедно с прозореца в новостроящи се сгради или при смяна на дограма. Осигуряват високи топлоизолационни параметри и са идеални за енергоспестяващи и пасивни къщи.

Интелигентни системи за управление

Когато избираме външни ролетни алуминиеви щори, струва си да отделим малко време и да разгледаме вариантите за управление. И така, от какво трябва да избираме?

Струва си да знаете, че в основния вариант щорите често са оборудвани с въже и табакера, тогава се управляват ръчно.

Възможно е и монтирането на ел. Мотор и автоматичното управление на ролетната щора. Все пак нека си припомним, че много повече възможности предлага управлението през мобилни устройства и смартфон, чрез системи за интелигентен дом и двупосочна радиовръзка. И именно благодарение на тези системи можем не само да променяме разположението на щорите, но и да създаваме практични сцени и сценарии (например вдигане на щорите в определена стая в определен час) и проверка на каква позиция са.

Струва си да се подчертае категорично, че че можем да извършваме всички тези операции например от нашия смартфон от всяка точка на света. Освен това е възможно да се интегрират ролетни щори със сензори за вятър и слънчева светлина – тогава, след определяне на подходящите параметри, щорите ще се отварят или затварят в зависимост от метеорологичните условия.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Обзавеждане на детската стая

Това ви позволява да поддържате контрол над къщата, дори когато не сте там. Също така си струва да се отбележи, че гласовият контрол наскоро стана много популярен.

Задържат ли ролетните щори топлина?

Външните ролетни щори са многофункционални – някои хора решават да ги монтират, защото искат допълнително да защитят дома си от взлом, други ги виждат като решение за изключително шумен квартал, а трети искат да изолират допълнително интериора.

Производителите на външни ролетни щори подчертават, че те са чудесен начин за запазване на топлината в къщата. Наистина ли външните ролетни щори минимизират топлинните загуби и доколко?

Да, външните ролетни щори могат да намалят топлинните загуби с до 15%, а при прозорците от по-старо поколение дори няколко десетки процента! Как става?

На първо място, тук работи самото платно от ламели на ролетните щори, което възпрепятства въздушния поток.

Второ, когато ролетната щора се спусне, се създава така наречената въздушна възглавница, която запълва пространството между външната страна на прозореца и вътрешната страна на спуснатата ролетна щора. Този топъл въздух е отличен изолатор.

Но външните щори за прозорци ще бъдат полезни не само през зимата, за да поддържат топлината в къщата. През лятото те са чудесна алтернатива на климатика. Външните щори затъмняват интериора и ни предпазват от силната слънчева светлина.

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment