Как да изберем газова готварска печка

Съвети за избор на газова готварска печка

Всеки любител готвач знае, че готвенето на газов котлон дава много повече възможности, отколкото на електричество. Известно е също, че газовите печки са по-икономични от електрическите. Ето защо, въпреки че електрическите готварски печки набират все по-голяма популярност, газовите печки не излизат от употреба.

Какво да търсите при избора на газова печка? Както винаги, при избора на всяка техника (и печката не е изключение), трябва да решите: какви характеристики са на първо място за вас и за какво сте готови да платите и за какво не трябва да плащате повече.

Вид газ:

– Природен (метан) – газ от газопровода.

– Втечнен (пропан-бутан) – газ от газова бутилка.

По правило газовата печка може да работи на един или друг вид газ, но има важен момент: за всеки вид газ трябва да се монтират специални дюзи за горелка (джетове). По-добре е да поверите смяната на дюзите на професионалист – тогава ще има гаранция, че всичко е инсталирано правилно.

Броят на горелките варира от 2 до 6, най-често в продажба има печки с 3-4 горелки. Когато избирате, обърнете внимание не само на броя на горелките, но и на тяхното относително положение и размер. Не всички печки изискват едновременно използване на горелки: поради малките разстояния между тях просто не можете да поставите тиган на всяка горелка.

Отделно си струва да споменем газовите печки с електрическа горелка. Те са удобни със своята гъвкавост – при липса на газ можете да готвите на електричество.

Материал на решетките (държачи). При газова печка ролята на горелки се играе от решетки, върху които се поставят съдове. Най-често срещаните решетъчни материали са стомана и чугун. Стоманата е по-лека, по-евтина и по-здрава, но животът на стоманените решетки е по-кратък от чугунените. Те горят и се деформират доста лошо – след 6-8 години ще трябва да се сменят. Чугунените решетки са по-тежки, по-скъпи и по-крехки, но при правилна грижа ще издържат дълго време.

Leave a Comment