Синхронизиране на ръчната трансмисия

Електрооборудване

Когато карате автомобил с ръчна трансмисия, то задвижвате сами лоста, който се движи по автомобилна вилица сменяща от ниска към висока предавка и обратно. Всяка предавка има своя вилица, която задвижва цялата система. По този начин се получава ангажиране на дадена предавка и нейното зацепване към основната задвижваща система. Задната предавка има специален допълнителен зъб, който обръща системата на движение в обратна посока. Този допълнителна предавка е отделна от останалите, които задвижват автомобила напред.

Някои системи се наричат двоен съединител, където първо е нужно да натиснете съединителя за да освободите сегашната предавка, така поставяте в неутрална скорост и след това да натиснете втори път за да включите следваща поддържайки определена скорост. Освобождавайки от скорост, имате възможност да повишите рязко оборотите за да смените безпроблемно на по-висока предавка или рязко да смъкнете към по-ниска. Така зъбците зацепват на дадената предавка и очакват следващото активиране на съединителя за освобождаване на лоста към следваща предавка.

П.С. За зацепване за двигатели вижте повече в instrumenti.net.

Как действат съвременните автомобили

Съвременните автомобили използват синхронизатори за двигатели, чрез които се избягва системата за така наречения двоен съединител. Синхронизаторът позволява контакт на предавките, преди зъбците окончателно да заключат системата. По този начин се предотвратява ненужно натоварване на автомобила по отношение на рязкото покачване или спадане на оборотите на двигателя. Производителите правят малки промени при производството на собствени синхронизатори, но все пак идеята на работната система е еднаква. Така например при конус на една предавка може да се побере в депресия с конусообразни форми на яката. Използваната предавка и яката синхронизират техните скорости, благодарение на триенето между конуса и яката. След това външната част на яката се движи по пътя, така че съоръжението може да бъде захванато от зъбците. TOPTUL е фирмата, която предлагат синхронизатори за двигатели, може да посетите сайта на им и да закупите подобен тип работен инструмент за вашия двигател.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да изберем газова готварска печка
Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment