Как да намалим сметките си за вода – 12 практични съвета

Разходите за вода в едно домакинство са незначителни, а в друго са огромни, макар че хората може да имат сходни хигиенни навици и стил на живот. Тук важна роля обаче играе оптимизацията на различните разходи на вода. Ако малко се стегнем и мислим рационално, разходите могат да се намалят драматично.

1. Сменете ВиК щранговете

С течение на времето щтранговете, по които преминава топлата вода имат все по-малка пропускливост. По техните вътрешни повърхности се наслояват полипи и варовик. Това може да доведе при домакинствата, които са абонирани за топла вода, до по-високи сметки, защото водомерите не са създадени така, че да отчитат колко е тясна вашата тръба за топла вода. Ако тя се стесни на половина, то сметките ви могат да се удвоят при същото количество използвана вода. Ето защо е добре периодично да подменяте тези тръби за да избягвате подобни ситуации.

2. Внимавайте с прането

Зареждането на пералнята почти празна е един сигурен начин да надуете собствените си сметки за вода. Освен това, прането с полу празна пералня не е добре и за самата машина. За да бъде всичко оптимизирано, заерждайте пералнята само когато са се събрали достатъчно много дрехи. Така ще облекчите не само сметките за вода, но и работата на пералнята.

3. Мийте чиниите с миялна машина

Миенето на чиниите с миялна машина е доста по-икономично в сравнение с миенето на ръка. За да оптимизирате всичко тук обаче, трябва да имате по-голям брой чаши, чини и прибори и да позволите да се натрупат повече. Това ще помогне да имате много по-малък разход за вода.

4. Използвайте бойлер с по-малка вместимост

Хората, които имат по-големи бойлери у дома често си стоят под душа докато водата не започне да изстудява. Това е много труден за преодоляване навик. За да няма такива проблеми, то най-добре вземете малък модел бойлер, който да ви ограничи от само себе си.

5. Спирайте водата когато се бръснете или миете зъбите си

Представете си колко много вода се изразходва всеки ден само в онези няколко минути, в които се бръснете или си миете зъбите ако не спирате водата през това време.

6. Избягвайте ръчното пране

На пръв поглед прането на ръка е икономично, но само се замислете за това колко много вода заминава само за да изперете един чифт чорапи или тениска. А сега си представете колко би било икономично ако вместо да перете дрехите ръчно почакате да станат повече и ги заредите в пералнята заедно.

7. Отстранете ВиК течовете

Има много домакинства, при които ден след ден кранчетата капят и това води до един непрекъснат разход на вода, която не само, че не сте използвали, но и дори е възможно да ви дразни с шума това, че тя изтича на някъде. Потърсете опитен водопроводчик, който да ви реши този проблем и да постави здрави кранчета или да подмени гумените уплътнения.

8. Подменяйте периодично водомерите си

Подмяната на водомерите може и да е нещо, което струва известна сума пари, но ако вашият водомер е неизправен само си представете колко много бихте похарчили тогава. Ето защо е добре периодично да се проверява дали са в изправност и дали няма нужда от подмяна.

9. Поливайте градината с пръскачка

Поливането на градината с пръскачка е много по-икономично в сравнение с поливането с маркуч. Това може да донесе много по-добри резултати при по-малък разход на вода.

10. Поливайте веднъж в седмицата обилно

Хората, които поливат градината си веднъж в седмицата обилно, вместо всеки ден по малко, определено имат по-малки разходи за вода. В допълнение, поливането обилно, но по-рядко ще направи кореновата система много здрава и устойчива.

11. Перете килимите със специален уред за това

Ръчното пране на килими в двора или в банята може да се окаже не само много досадно и изморително, но може и да ви ужаси когато видите сметката за вода. За да не се случва това и за да не възникват подобни неочаквани разходи, то най-добре е за вас просто да потърсите специализирана фирма или да намерите от ваши близки специална машина за пране на килими.

12. Не оставяйте дъждовната вода да заминава просто ей така

Ако живеете в къща можете доста да оптимизирате разходите си за вода като използвате дъждовната. Можете да използвате дъждовете като насочите улуците от покрива да водят към специален контейнер за вода, който в последствие да използвате за поливане. Това може да ви спести не малка сума в края на годината.


Искате да отстраните досаден ВиК проблем? Имате нужда от фирма за ВиК услуги? Обърнете се към ViK-sofia.eu или се обадете на телефон: 0877 69 85 69

Leave a Comment