ОСБ/OSB плоскости или класическият шперплат

Машини и съоръжения

ОСБ/OSB плоскости или класическият шперплат. Всичко което трябва да знаем за да направим правилен избор.

OSB плоскостите (или ОСБ, както ви е по – удобно) са наследникът на добрият стар шперплат. Той залезе и вече рядко се използва. В момента на световната сцена излезе ОСБ. Той има множество предимства пред предшественика и именно това му осигурява около 80 процента от пазара. Той се използва буквално навсякъде. Трудно ще минете без него при използването на плоскости от дърво, класически дъски, дори понякога се ползва за замяна (по – евтино) на бетонни плочи.Та за какво може да го ползваме? Има ли огромна разлика между него и шперплата? В ценово отношение ? Това са въпросите на които ще отговорим.osb

За какво може да се използва OSB?
В момента има големи фирми, които предлагат на клиентите си сглобяеми къщи от този материал. Те са много атрактивни и съчетават баланса на качество на изработка и достъпност на цената. Обикновените хора и майстори го използват за подмяна на дъски, при ремонтни дейности или при изграждането на нови конструкции. Всичко за което можете да използвате дървени дъски – OSB го може. Дори го може и по – добре. ОСБ осигурява на конструкцията по – висока якост и здравина, а влагоустойчивостта му е пословична. Подходящ е и за проекти, където е необходима еластичност.

Цена на OSB.
Цената на OSB плоскостите е доста приемлива. Макар и динамична тя върви около 5,10 лева м2 за OSB – 2 и 5,30 лева м2 за OSB – 3. Тя излиза по – евтино, ако се купят по – големи количества от нея. Често по – здравите и луксозни мебели използват ОСБ за придаване на екстра здравина на мебелите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Мотокари под наем: 6 причини да се откажете от покупката им

Има ли разлика между ОСБ и старият шперплат ?
Фактически – не. Няма разлика и двете се монтират по един и същ начин, няма проблем да използвате едното в замяна на другото. Като структура, дори, са подобни. ОСБ е по – наложена и по – предпочитана суровина за строителството. Както споменахме – сглобяемите къщи е една от насоките.

Защо да предпочета OSB плоскостите пред шперплата?
Големите и широки възможности, които предоставя OSB го правят по – използван и по – популярен. Цената е бонус.Еко насоката в плоскостите е важна, защото се прави от дървета, които се отглеждат бързо и достигат дебелина достатъчна, за да не се използват горите.(това е и една от причините за по – поносимата цена). Почти няма ограничение в дължината. ОСБ е и доста по – плътен и тежък.Причината е, че слоевете на ОСБ са 11 пъти повече от тези на шперплата. Още ли имате съмнения?

Ако е толкова по – добър OSB, за какво се ползва шперплата?
Добър въпрос. Шперплата е доста по – подходящ при висока влага. Много по – издръжлив е и е доста по – лек. Това го прави перфектен за места на които има висока влажност и не можете да си позволите нещо толкова тежко и обемно като ОСБ.(да не забравяме, че е на пластове) При намокряне шперплата се подува (дам..), но когато изсъхне се връща в старата си форма. OSB-то няма този късмет, то остава деформирано. Затова ако сте решили да правите нещо, което е необходимо висока водоустойчивост – изберете шперплат.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Недостатъци на транспортните фирми при строителни дейности

Малко интересна информация за изработката на OSB .
Много малко хора знаят, че това са компресирани частици дърво, които са “залепени” с восък. Съотношението е около 94-5-6% на 6-5-4% в полза на дървото.Дървесния материал идва от т.н. бързорастяща гора. Дървесината е свежа и топ качество.Това е само за един слой, а ние казахме, че са над 10. Всеки слой се закрепва със специална смола. Този процес се извършва в контролирана среда, където високата температура и налягане слепват всеки пласт, чрез смолата. Ако успеете да си набавите ОСБ от САЩ или Канада, то сте уцелили десетката, защото там технологията е доста по – напреднала  и водоустойчивостта (единственото пред което е по – зле от шперплата) е доста по – висока.

Декорация и цвят на плоскостите.
В зависимост от приложението им те са различни по цвят и декорация. При мебелите се използват т.н. съединителни. Така се свързват за да се достигне исканият размер.Най – честото им приложение е в меката мебел (дивани) или корпусната мебел, където не се изисква масив. (столчета). ОСБ може да издържи без проблем тежест, това го прави идеален за мебелната промишленост. Ако си поръчвате мебели по поръчка, то попитайте дали не могат да ви направят корпуса от OSB или от друг здрав материал. Това ще даде на мебелите ви допълнителна здравина и якост.А колкото е по – здрава една мебел, толкова по – малко ядове ще имате в бъдеще!

Как се ползват в сглобяемите къщи?
Външният вид на ОСБ е доста добър за изграждането на тези сглобяеми къщи. Те са водоустойчиви и са приемливи, както отвътре, така и отвън.Глаткоста им позволява дори и без обработка да изглеждат перфектно.Има малко тънкости при довършителните работи. Грундиране, мазилки, боя и т.н. Хубавото е, че каквото и да правите върху ОСБ плоскостите няма да има негативно влияние.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  5 креативни идеи за къмпинг

Благодарим ви за вниманието, ще се радваме да споделите и коментирате, вие какво сте чували за плоскостите OSB? Успех!

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment