Асфалтиране на пътища – какво трябва да знаете

Асфалтиране

Асфалтирането на пътища е многоетапен, сложен процес, който не може да се повери на специалисти с малко опит. Пътищата, както у нас, така и по целия свят са устроени, така че да могат да понесат изключително сериозни натоварвания. На по-любознателните от вас или на тези, които им предстои да се възползват скоро от услугите на фирма за асфалтиране, Ви представяме малко повече информация за процеса на асфалтиране и в частност – асфалтиране на пътища.

Методи за асфалтиране на пътища

Основните методи прилагани при асфалтиране на пътища са: полагане на горещ асфалт и полагане на студен асфалт. Процеса на полагане на горещ асфалт се осъществява чрез употребата на асфалтова смес нагрята до 120 градуса. Този метод е подходящ за асфалтиране на пътища, подложени на сериозно натоварване. От друга страна, студеният асфалт се прилага при асфалтиране на пътища с по-слабо натоварване, тъй като той не се слави със своята твърдост, якост и издръжливост.

Етапи при асфалтиране на пътища

Както всяка по-сериозна строително-ремонтна дейност, така и при асфалтирането на пътища се стартира с предварителен оглед и проучване на обекта и средата. Основната задача на специалиста е да анализира първоначалната ситуация, да направи необходимите измервания и да изготви план, по който обекта ще бъде асфалтиран. След, като се създаде плана за действие се подготвя цялата необходима и задължителна документация. Обекта се почиства, отстраняват се всички пречки и неизправности, които биха нарушили гладкото преминаване на процеса. След това се пристъпва към подготовка на основата, която ще бъде асфалтирана. Полага се пясъчна възглавница, слой едро натрошен камък, последван от слой по-дребен камък, който ще запълни  празнотите и ще уплътни настилката. След, като се положат основните материали се уплътнява с валяк. Следващата стъпка е полагането на горещия асфалт, като първоначално основата се обработва с гореща битумна емулсия, а след това е ред на асфалтовия слой. Като в зависимост от обекта, асфалтовата настилка се полага в няколко слоя. Последният етап при асфалтиране на пътища завършва с повторно уплътняване, което ще направи пътната настилка по-здрава и издръжлива на тежестта на автомобилите и масивните камиони.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Видове технологии за асфалтиране

Ако имате нужда от асфалтови услуги, компании като Асфалтиране.com предлагат голямо разнообразие от услуги в този бранш с несравнимо качество на изключително достъпни цени. 

Rate article
Stroitelstvo.eu - портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура
Add a comment