Десет стъпки при избора на дограма

избор на алуминиева дограмаКак да направим най-качествения избор на дограма? Несъмнено това е въпрос, който си задава всеки един човек, който възнамерява да прави смяна. В наше време има огромно разнообразие на комбинации и видове дограма, което прави само по себе си избора доста труден. Ще се опитаме да Ви ориентираме и помогнем как най-лесно да вземете перфектното решение, съобразявайки се със следните стъпки при селекция на дограма:

 1. Начин на отваряне на прозорците

Предполагаемото бъдещо отваряне на всеки един прозорец е от значение за определяне на нужните механизми. Начинът на отваряне на вашия прозорец с прилежащия механизъм към него е важно и трябва да бъде съобразено спрямо разположението на мебелите в домва ви, поддръжката на прозорците, която включва чистене и миене, както и редица други фактори, които са от значение. Начинът на отваряне е една от стъпките, които трябва да обмислите още при началното проектиране на дограмата, защото монтажът на по-късен етап е в пъти по-скъп, заради техническата процедура по подмяна.

 1. Профил

Един от етапите при избор на дограма засяга неминуемо профила, от който тя да бъде произведена. Винаги взимайте под внимание нивото на шумоизолация, топлоизолация, както и поддръжката, която е необходима. Трябва много детайлно да обмислите и решите, защото дограмата, която ще бъде изработена от тези профили, ще бъде лице на вашия дом дълги години. Поради този факт стигаме и до избора на материал за дограма с предимствата и недостатъците на различните видове.

 1. Материал

Кои са основните предимства на алуминиевата дограма?

 • Дълъг живот на профила при използване
 • Леки конструкции на профилите
 • Издръжливост на голям процент от вредните въздействия на околната среда
 • Устойчивост при температурни разлики, обхващащи параметри от – 80 до 80 градуса
 • Разнообразен дизайн
 • Неограничена избор на цветовата гама
 • Изключително лесна поддръжка

Кои са основните предимства на ПВЦ дограмата?

 • Минимално ниво на конденз
 • Защита от ултравиолетовите слънчеви лъчи
 • Отлична топлоизолация
 • Чудесна звукоизолация
 • Опция за позициониране на специален обков с разнообразие за затваряне
 • Евтини цени и добро качество
 • Добър температурен диапазон, който обхваща от -50 до +60 градуса
 • Минимална поддръжка
 • Лесна изработка
 • Лесен монтаж
 • Цветово разнообразие
 • Опция за поставяне на всякакъв вариант звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла
 • Екологично чист продукт
 • Трудно запалима

Предимства и недостатъци имат и алуминиевите, и ПВЦ материалите, изграждащи профила на дограмата и това е обсъждано стотици пъти. Статистически погледнато алуминият – алуминиевата дограма има неоспорими предимства пред останалите материали като суровина, но за огромно съжаление има перфектна топлопроводимост и въпреки взетите мерки, загубите на топлина през този вид дограма са по-мащабни, особено ако с цел пестене, сте избрали по-евтините конструкции. Твърди се, че прозорците от пластмаса  или т.нар. ПВЦ дограма, успяват да обединят положителните характеристики и плюсовете на дървените и алуминиевите прозорци, а при по-скъпи и качествени профили в голям процент нямат техните отрицателни качества.

 1. Брой камери (дебелина на дограмата)

От особена важност при избора на дограма са дебелината и броят на камерите. Стандартните пластмасови (ПВЦ ) профили се характеризират с три камери и дебелина от приблизително 60 мм в дълбочина. Има профили, които са с 4, 5, че дори и 6 камери и различна дебелина. Камерите се определящи за здравината на профила, придавайки му повече издръжливост, както и за топлопроводимостта. С нарастване броя на камерите обаче, конструкцията става по-тежка, а цената на дограмата се увеличава. В момента много от фирмите производители търсят баланса между това да направят профила по-лек, като в същото време се подобрят и свойствата му, касаещи топлоизолацията.

 1. Цвят

Разнообразието от цветове, което повече дограми притежават, е голямо предимство за Вас, ако сте се спрели на конкретен цвят, който да сложи финална щриха на вашия интериор. Алуминиевите профили са сред дограмите, които разполагат с най-богата цветова гама и могат да бъдат оцветени в почти всеки един цвят, който Ви дойде наум. ПВЦ дограмата не предлага такава огромна цветова възможност, но отново има избор на палитра, състояща се от над 10 цвята. Дограмите, както от ПВЦ, така и от алуминиеви профили, са покрити със специфичен пласт фолио, който ги защитава от слънчевите лъчи и не позволява избледняването на цвета. Дограмата може да бъде изработена така, че да се постави фолио едностранно –  един цвят и от двете страни, а също така и двустранно – само едната страна да бъде в определен цвят, а другата да бъде бяла.

 1. Стъклопакет

От стъклопакета до голяма степен се определят топлинните характеристики на дограмата. Качествата на стъклото се прецизират от различни фактори, включващи структура и вид на стъклото, дебелина на самото стъкло, обща дебелина на определения стъклопакет (колко броя стъкла са в него). Най-разпространените стъклопакети при ПВЦ дограмите са с дебелина 24мм, а при алуминиевата дограма дебелината е 18-20мм. Колкото повече камери има една дограма, толкова повече нараства и дебелината на стъклопакета. Когато веднъж вече сте определили дебелината на вашия стъклопакет, трябва да се вземе решение и от какъв материал да бъде изработено стъклото. Можете да избирате между:

 • Бяло стъкло (стандартно)
 • Стъкло с ниски емисии
 • Стопсол
 • Триплекс
 • Кризет
 • Стъкла 4 сезона

Изборът на материал, от който да бъде произведено стъклото е от значение, защото засяга светлопропускливостта и топлоотдаването. Стъклопакетът е важен, колкото и профилът на дограмата.

 1. Обков (заключващи елементи на дограмата)

Вероятно не сте се замисляли, но това е решаващ компонент от дограмата. Качеството на  заключващите елементи на дограмата определя провисването на крилата на прозорците при дългогодишна употреба, както и затварянето на дограмата при продължителна експлоатация. Регулируемият обков е един качествен обков. Той осигурява профилактика на  частите, които се отварят и по този начин не се позволява провисване на дограмата. Ако си мислите за нерегулируем обков, имайте впредвид, че в рамките на една година след монтажа му, гумените уплътнения слягат, което води до духане от прозореца.

 1. Дизайн

Дограмата може да има различни форми с индивидуален дизайн, който да подхожда най-точно на вашия дом, затова трябва внимателно да направите своя избор на дограма, която да пасне на типа строителство на сградата Ви. Всичко зависи от Вас и въображението на Вашата мисъл.

 1. Цени

При съпоставка в цените на дограмите, винаги трябва да имате впредвид изброените до момента стъпки, защото всеки един от посочените компоненти по-горе е определящ за цената на Вашата дограма. Инвестицията в по-скъпа дограма винаги си заслужава, ако това ще допринесе за топлина, спокойствие и уют във Вашето жилище.

 1. Консултация

Ако все пак имате някакви съмнения и колебания, винаги може да позвъните на фирмата, занимаваща се с проектиране, производство и монтаж на дограма, за да направите консултация и да се убедите, че взимате най-правилното решение.

Надяваме се, че тези насоки, състоящи се в десет стъпки при избор на дограма, са Ви били полезни и са дали отговор на въпросите, касаещи най-перфектния вариант на дограма за вашия дом.

 

Leave a Comment